Hver anden dansker føler sig ikke klar til at stemme på torsdag, viser ny måling. Men afstemningen er slet ikke så kompliceret, som den bliver gjort til, mener forskningschef.

Ved du helt præcis, hvad du skal stemme om til folkeafstemningen 3. december?

I en ny Gallup-måling, som Berlingske har fået foretaget, svarer hver anden dansker, at de ikke føler sig godt klædt på, når de skal sætte kryds ved enten ja eller nej i afstemningen om EU-retsforbeholdet.

Men ifølge forskningschef ved Danmarks- Medie og Journalisthøjskole, Roger Buch, er afstemningen meget mere simpel end et folketingsvalg.

»Det er spørgsmålet, om vi er klædt bedre på, når vi stemmer til et folketingsvalg. Der er rigtig mange, der betoner kompleksiteten, hvor indviklet det, og hvor svært det her spørgsmål er. Og det er også rigtigt, hvis man går ned i alle mulige detaljer og paragraffer. Så er det vældigt kompliceret,« siger Roger Buch og fortsætter:

»Men på den anden side er det fuldstændig det samme, der gør sig gældende til et folketingsvalg. Hvis man også begynder og gå ned i detaljerne i de diverse politikker, så vil vælgerne heller ikke være klædt ordentligt på,« siger han.

Han retter samtidig en skarp kritik mod specielt ja-siden, som hele tiden har betonet, hvor kompleks folkeafstemningen er. Ifølge ham kan det være en »lovlig undskyldning« for ikke at stemme 3. december.

»Det bliver en dårlig undskyldning for vælgerne, men også en dårlig undskyldning de hele tiden bliver bekræftet i, fordi politikerne hele tiden går rundt og siger, at det er meget kompliceret,« siger han.

»Jeg mener, det er lettere at finde ud af, hvad man skal stemme i det her forholdsvis simple ja-nej-spørgsmål i stedet for at vælge mellem 8-9 partier, som har forskellige politikker,« siger Roger Buch.

Flere kritikere mener, at både ja-og nej-kampagnerne har gjort mere skade end gavn, når det kommer til spørgsmålet om at informere borgerne om konsekvenserne ved henholdsvis et ja og nej. Over halvdelen af danskerne mener også, at politikerne ikke har forklaret ordentligt, hvad afstemningen handler om, viser Gallup-målingen.

Ifølge Roger Buch er det igen ja-siden, som har fejlet.

»Spørgsmålet er, om ja-siden overhovedet har ført en kampagne, hvis man skal sige det meget hårdt. Man kan prøve at gå sig i en tur i gaden i diverse byer og kigge sig omkring, og så kan man godt blive i tvivl, om der overhovedet er en valgkamp.«

»Nej-fronten har været meget mere fremme i skoene end ja-siden, hvis man eksempelvis kigger på lygtepælene,« siger han.