En dansk IS-kriger er anholdt i Libanon, og det bliver formentlig også der, hans rettergang vil finde sted, vurderer forsker.

Efter måneder med hypotetiske diskussioner, om hvordan det danske retssystem skal forholde sig til danskere, der drager i krig for Islamisk Stat, kunne Berlingske torsdag præsentere den første levende case: En 19-årig dansker er blevet anholdt i Libanon - mistænkt for at have deltaget i krigshandlinger under Islamisk Stats sorte faner.

Så få ham udleveret til Danmark, og lad os statuere et eksempel, opfordrer retsordfører hos Dansk Folkeparti, Peter Skaarup (DF):

»Det er meget interessant, at man har en aktuel sag med en mand fra Danmark, som ser ud til at have deltaget i hellig krig i Syrien. Det mener jeg, at man skal benytte sig af prompte og få ham udleveret, så man kan få en prøvesag ved de danske domstole,« siger Peter Skaarup til Berlingske torsdag.

For trods al snakken om danske IS-krigere har vi fortsat til gode at se den første retssag med en af dem i anklageskranken, og Peter Skaarup så gerne, at man fik sendt et signal.

»Derfor er det vigtigt, at vi får en retssag mod en af dem, så der kan blive sendt et klart signal til de her krigere om, at de bliver retsforfulgt,« mener ordføreren, der opfordrer Udenrigsministeriet til at forsøge at få den anholdte udleveret.

Men den øvelse kan vise sig at være temmelig vanskelig, vurderer Henning Bang Fuglsang Sørensen, forsker i international strafferet ved Syddansk Universitet.

»Det praktiske problem vil være, at vi skal levere beviser i en retssag herhjemme, der kan overbevise dommeren. Og eftersom beviserne ligger nede i Libanon og måske endda i det nordlige Syrien, kan det vise sig blive ganske svært,« siger Henning Bang Fuglsang Sørensen.

»De praktiske omstændigheder omkring at føre en retssag imod ham vil være ret store og vanskelige,« vurderer han.

Den del bekymrer også Konservatives retsordfører, Tom Behnke (K).

»Det kunne være godt at få testet, om vores terrorlovgivning er god nok. Men det må ikke være sådan, at vi overtager sagen uden at få de beviser, de har i Libanon, og hvor vi risikerer at tabe sagen på gulvet. Der skal ikke gå politik i det her,« siger Tom Behnke.

Han vurderer, at der er to plausible scenarier på sagen.

»Det bliver interessant at følge, for der er to muligheder: Den ene kan være, at libaneserne vurderer, at det er en sag, de vil føre. Den anden mulighed er, at de retter henvendelse til de danske myndigheder og hører, om vi vil retsforfølge ham,« siger Tom Behnke.

Men selv hvis de libanesiske myndigheder skulle gøre det, vurderer Henning Bang Fuglsang Sørensen, at de danske myndigheder sandsynligvis vil være lunkne over for at skulle sætte en udleveringsproces i gang. Danmark har ikke nogen udvekslingsaftale med Libanon, og dermed venter der et diplomatisk »helvede«, vurderer forskeren.

»Der vil vente et meget tungt diplomatisk forløb, der vil få Lars Hedegaard-sagen til at ligne en skovtur. Og det vil da givet vis få embedsmændene til at overveje det en ekstra gang, for er man virkelig interesseret i det?« spørger Henning Bang Fuglsang Sørensen, der dog medgiver, at den ville være »interessant« at se for danske domstole.