Det alt for nemt at sidde i sit eget smørhul og kalde andre mennesker bekvemmelighedsflygtning, raser forfatteren Anne Lise Marstrand-Jørgensen, der også er initiativtager til 'Folkevandring for en ordentlig behandling af flygtninge' - en demonstration på Folketingets åbningsdag, der i øjeblikket har 13.000 tilmeldte på facebook.

»Jeg ved ikke, hvordan det er kommet så vidt, at man kan tillade sig at tale sådan om mennesker, der flygter fra krig. Ord som bekvemmelighedsflygtninge bliver opfundet for at fralægge os ansvar og er et tegn på en fuldstændig mangel på forståelse for, hvilken situation disse mennesker står i,« siger hun.

Den såkaldte folkevandring er blandt andet sat i værk for at rette en kritik af regeringens stramninger på asylområdet, der træder i kraft på tirsdag.

Men udover de rent praktiske stramninger foregår der også en værdikamp på ord, mener Anne Lise Marstrand-Jørgensen. I BT's leder den 26. august kunne man blandt andet læse, at den arabiske tv-station Al-Jazeera har forbudt sine reportere at bruge ordet migrant om de personer, som søger mod Europa via Middelhavet. Ordet ’migrant’ frarøver et menneske dets værdi, lyder argumentet blandt ander. Tv-stationen bruger derfor betegnelsen flygtninge.

Og ligesom ordet bekvemmelighedsflygtninge bringer sindet i kog hos Anne Lise Marstrand-Jørgensen, kan hun også sagtens følge Al-Jazeeras beslutning.

»Det er for nemt at sidde i sit eget smørhul og kalde andre mennesker bekvemmelighedsflygtninge. Det er udtryk for en forfærdelig værdikamp på ord. For har man bare tale med én enkelt flygtning, ved man, hvad det handler om. Derfor er det også horribelt at nogle også prøver at forklejne situationen ved at kalde flygtninge for migranter,«  siger hun og understreger, at mange flygtninge netop får asyl, fordi de flygter fra noget, der er så frygteligt, at man ikke vil sende dem tilbage til det.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen har ofte brugt ordet bekvemmelighedsflygtninge i den offentlige debat og i Folketinges debatter. Han mener, at mange asylansøgere udnytter flygtningestrømmen, fra f.eks. Syrien, som dække for at komme til Danmark og Europa i jagten på en bedre tilværelse.

Martin Henriksen mener ikke, at han flygter fra ansvaret ved at bruge ord som bekvemmelighedsflygtninge. Tværtimod mener han, at det netop er ansvarsfuldt at påpege, at der er mennesker, der misbruger flygtningekrisen.

»De påstår at være flygtninge. Det er utroligt svært for myndighederne at gennemskue, da mange syrere får opholdstilladelse efter en enkelt samtale med Udlændingestyrelsen. Det er begrænset, hvad man kan afdække der. Og det er tæt på umuligt at faktatjekke de oplysninger, der kommer frem i sådan en asylsamtale. Det er der nogle, der benytter sig af, og det skal man ikke være blind for,« forklarer han.