Mogens Lykketoft kan blive en værdifuld støtte for Helle Thorning-Schmidt i spillet om at blive ny generalsekretær for FN efter den 70-årige sydkoreaner Ban Ki-moon.

Hvis han ønsker det, kan han spille en aktiv rolle i processen med at finde Ban Ki-moons efterfølger, når han om godt en måned tiltræder sin post som formand for FN's generalforsamling.

Ifølge senioranalytiker Louise Riis Sørensen fra Dansk Institut for Internationale Studier har Mogens Lykketoft mulighed for at rådføre sig med de 193 medlemslande og indstille til generalforsamlingen, hvordan forløbet skal være. På den baggrund kan han komme med sine anbefalinger, men det står Sikkerhedsrådet frit for, om det vil rette sig efter dem.

»Alt kan lade sig gøre, for det er stadig et meget åbent spil. Men i den sidste ende vil det handle om, hvad USA, Rusland og Kina kan blive enige om,« siger Louise Riis Andersen.

LÆS OGSÅ

Ban Ki-Moons mandat udløber med udgangen af 2016, og debatten om hans afløser er så småt gået i gang. Den vil forløbet med stigende intensitet under hele Mogens Lykketofts formandsperiode frem til sommeren næste år. Mange snakker om, at FN-generalsekretæren denne gang bør være en kvinde. Den mener den tidligere generalsekretær Kofi Annan og nordmanden Gro Harlem Brundtland. I et debatindlæg i New York Times skrev de i februar, at det efter otte mænd på denne post er på tide med en kvinde.

Afstemningen om den kommende generalsekretær gennemføres i flere runder og med farvede stemmekort. Den lukkede proces skal sikre, at kandidaten er acceptabel for alle fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet. Hvis enten USA, Rusland, Kina, Storbritannien eller Frankrig under afstemningen stemmer med et kort i en på forhånd aftalt farve, der signalerer et veto, vrages den pågældende kandidat.

I USA har flere grupper lanceret kampagner for at fremme valget af en kvinde. Man peger ifølge The Associated Press på navne som New Zealands tidligere premierminister Helen Clark, den bulgarske EU-kommissær Kristalina Georgieva, den litauiske præsident Dalia Grybaustaite, Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt og Chiles præsident Michelle Bachelet.