En række politikere oplyser ikke om bestyrelsesposter eller aktieinvesteringer, selv om de siden seneste folketingsvalg har haft pligt til det.

Åbenheden omkring investeringer, bestyrelsesposter, gaver og udlandsrejser halter hos en lang række folketingsmedlemmer, som ikke oplyser, hvilke hverv og økonomiske interesser de har ved siden af det politiske arbejde.

En gennemgang af Folketingets hvervsregister, som Radio24syv har foretaget, viser, at 25 folketingspolitikere ikke har registreret deres økonomiske aktiviteter, selv om det siden sommerens folketingsvalg har været obligatorisk for politikerne at oplyse.

Ordningen er sat i verden for at skabe mere åbenhed om politikernes økonomiske og personlige interesser. Folketingsformand Pia Kjærsgaard (DF) mener, at de 25 politikere bør registrere sig, så der ikke opstår nogen mistanke om interessekonflikt.

»Jeg synes, de skal oplyse det, for det er god stil, og på den måde kommer man ikke i konflikt med noget. Jeg tror dog ikke, at de vil få problemer, men det kan måske lyde som om, at personen har nogle interesser, man ikke vil offentliggøre,« siger hun til Radio24syv.

I mange år var Folketingets hvervsregister en ordning baseret på frivillighed, men i december sidste år besluttede Udvalget for Forretningsordenen, at alle politikere skal registrere sig.

Hvis man alligevel undlader at registrere sig, bliver ens navn offentliggjort på en liste på Folketingets hjemmeside, og der kunne man overveje at stramme på reglerne, lyder det nu fra Europarådets antikorruptionsenhed GRECO, som med jævne mellemrum evaluerer antikorruptionsreglerne i Danmark.

»Jeg kan ikke udtale mig på vegne af GRECO endnu, fordi vi evaluerer situationen i Danmark til næste år, og til den tid må vi se, hvordan det står til. Hvis listen fungerer i praksis, vil der ikke være grund til at indføre mere alvorlige sanktioner. Men hvis situationen ikke ændrer sig over lang tid, bør man måske overveje nogle andre muligheder,« udtaler Michael Janssen fra GRECOs sekretariat til Radio24syv.

Han påpeger, at der i andre lande er bødestraf til de politikere, som ikke lader sig registrere.

Liberal Alliances Joachim B. Olsen er en af de 25 politikere, der har undladt at registrere sig, og det er helt bevidst, siger han, for ordningen kan ikke bruges til noget.

»Registret er noget pjat og en falsk form for åbenhed, for ingen kontrollerer, om oplysningerne i registret er korrekte eller forkerte, og der er ingen konsekvenser ved ikke at registrere sig, så det skaber ingen gennemsigtighed,« siger Joachim B. Olsen (LA), som tilføjer, at han ejer nogle aktier, men at det »ikke kommer andre ved«.

I Liberal Alliances folketingsgruppe har otte ud af 13 politikere ikke redegjort for deres interesser, og sammen med Venstre udgør de størstedelen af politikerne, der ikke er åbne om deres aktiviteter uden for Folketinget.

I Radio24syvs gennemgang af hvervsregistret er ministrene frataget, fordi de oplyser til Statsministeriet.