Finansministeriets antagelse om, at lavere marginalskat får folk til at arbejde mere, underkendes i rapport.

København. Der mangler dokumentation for, at det har nogen effekt på arbejdsudbuddet at sænke marginalskatten eller skatten på den sidst tjente krone.

Sådan lyder konklusionen ifølge Information i en ny og endnu ikke offentliggjort rapport fra Folketingets egne økonomer.

- Konklusionen er, at der ikke eksisterer nyere empiriske studier, der understøtter beregninger af forventede arbejdsudbudseffekter foretaget af Finansministeriet, hedder det ifølge avisen i rapporten om "dynamiske effekter og marginalskat".

Dermed underkender Folketingets økonomer Finansministeriets antagelse om, at en lavere marginalskat vil få folk til at arbejde mere.

Regeringen har ifølge regeringsgrundlaget en ambition om at sænke skatten på den sidst tjente krone med fem procentpoint, blandt andet så flere vil arbejde mere.

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, siger, at han altid har fundet det mærkeligt, at dem, som betaler topskat og ofte arbejder mere end 37 timer om ugen, skulle ville arbejde endnu mere.

- Så den her rapport bekræfter min mistanke, selv om der jo selvfølgelig nok er en eller anden effekt af at sænke marginalskatten. Men rapporten fortæller i hvert fald, at der ikke kun er én sandhed om skattelettelser, siger René Christensen til Information.

Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, kalder rapporten for "en bombe under Finansministeriets regnemaskine".

Folketingsøkonomerne mener ifølge Information, at folk ikke nødvendigvis vil arbejde mere, hvis de får mere for det. Blandt andet fordi man kan få det samme i løn ved at være færre timer på arbejde.

Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, holder på, at folk vil arbejde mere, hvis marginalskatten sænkes.

- Det kan godt være, at Folketingets økonomer mener noget andet. Men alle anerkendte økonomer anerkender den effekt, og det gør jeg også, siger hun til Information.

I en skriftlig kommentar til avisen afviser Finansministeriet kritikken af ministeriets beregninger. Ministeriet henviser blandt andet til andre undersøgelser, der ved hjælp af andre regnemetoder og definitioner når andre resultater end rapporten fra Folketinget.

/ritzau/