Tirsdag mødes satspuljepartierne med integrationsminister Manu Sareen for at lande en aftale om antiradikalisering. Og her bliver ingen penge til imamerne.

Af Jesper Termansen, Radio24syv

Der bliver ingen støtte til dialog med imamer, de muslimske bønneledere, når Folketingets partier tirsdag bliver enige om at udmønte cirka 60 millioner kroner til initiativer til bekæmpelse af muslimsk radikalisering.

Det er de såkaldte satspuljepartier, der skal mødes tirsdag med den radikale minister for integration, Manu Sareen (R), for at finpudse en aftale. Og den har ligget stille længe på grund af uenighed mellem de borgerlige partier og regeringen om, hvad pengene skal bruges til. Men nu er der et gennembrud.

Nu har de borgerlige partier fået igennem, at ingen af pengene må gå til støtte til imamer, sådan som det ellers sker i Aarhus, hvor kommunen og Østjyllands Politi samarbejder med ledende imamer i den berygtede Grimhøj-moské for at forhindre, at unge muslimer drager i krig i Syrien.

»Det er fornuftigt, at vi bruger penge på lidt mere velkendte projekter for eksempel politiet, PET og danske kommuner, som befolkningen har tillid til, og at man bruger lidt færre penge på mere »langhårede projekter« som Aarhus-model og støtte til imamer,« siger integrationsordfører for Venstre, Martin Geertsen (V) til Radio24syv.

»Grimhøj-moskéen er her, og den bliver tålt, men heller ikke mere end det, og det skal vi ikke understøtte økonomisk,« føjer han til.

SF er modstander af at fjerne pengene til imamerne, da man opfatter det som konstruktivt, men til gengæld får partiet en række andre fornuftige ting igennem, siger integrationsordfører Karina Lorentzen Dehnhart (SF):

»Vi kan godt leve med, at vi ikke skal understøtte dialog med imamer, hvis det er den vej, højrefløjen gerne vil gå, men for mig er det vigtigt, at vi får skabt nogle exitmuligheder fra de ekstreme miljøer, og at man får gang i den hotline, som kan hjælpe pårørende og unge, som føler sig trukket ind i det her,« siger hun.

Regeringen har en »hård del« af antiradikalisering i form af lovinitiativer i Justitsministeriet, hvor man vil fratage passet for krigere, der drager til Syrien. Her har de borgerlige forlangt stramninger for at medvirke til de »bløde initiativer« som den forebyggelse, der ligger i satspuljeinitiativerne, har kritikken lydt fra regeringspartierne. Martin Geertsen siger dog:

»Vi er meget godt tilfredse med, at justitsministeren fremskynder arbejdet med at kigge på det initiativ, de fire borgerlige partier har fremsat, om at lave et indrejseforbud i Syrien og krigszonerne i de områder, og vi vil selvfølgelig også nævne det som en del af det, vi gerne vil have med i en aftale, men vi går ikke til mødet med ultimative krav,« siger Martin Geertsen.

Det er alle partier med undtagelse af Enhedslisten, der udgør kredsen af partier bag satspuljen.