BT kan afsløre, at Folketingets kantine, Snapstinget, vil indføre en fast vegetar-dag, hvor der ikke bliver serveret kød. På sigt skal det være en gang om ugen.

Kantinen forsøgte sig senest onsdag med en kødløs dag, hvilket ikke faldt i god jord blandt MFere fra blandt andet Venstre og Dansk Folkeparti. Og DFs næstformand Søren Espersen raser over udsigten til, at det skal blive et fast tiltag.

»Vi kunne godt tænke os at indføre en kødfri/grønt dag af hensyn til klimaet. På kort sigt en gang om måneden og på længere sigt en gang om ugen, hvis det bliver en succes og der er positiv respons fra vores gæster,« forklarer F&B manager i Snapstinget Kristian Baun.

Han understreger, at der indtil videre er blevet taget godt mod det, de gange Snapstinget indtil videre har haft dage uden nogen form for kød i buffeten.

Men tre Venstrefolk smuttede dog uden for Borgens mure for at hapse en ristet med løg ved den nærmeste pølsevogn.

Og Søren Espersen gik simpelthen kødkold, skrev han på Twitter.

Og da BT fortæller ham, at der er udsigt til en fast vegetar-dag i Folketinget, får det ham igen op i det røde felt.

»Det er noget underligt noget. Det er fint, som det er nu, hvor der både er kød og salater til vegetarerne. Hvorfor straffer man os, der kan lide kød, når vegetarerne får deres mad hver dag? Jeg forstår ikke, at det skal laves om. Folk skal da have det, de vil have? Det er bestemt ikke fint med et miljøpolitisk tiltag som dette. Dem, der vil spise som kaniner, kan gøre det, men vi skal have vores kød,« siger han og spørger, hvem dælen, der har fundet på det:

»Er Det noget, Alternativet har fundet på? Det skal Folketinget ikke beskæftige sig med. Alternativet skal ikke diktere, hvad vi skal spise i Snapstinget. Bliver det næste, at de fjerner spiritussen? Man straffer jo også alle de ansatte i Folketinget, der ikke er politiske. I går var der ikke engang fisk. Det var ren salat – det var forargeligt. Jeg havde gæster med, der måtte gå skuffet fra frokosten. Jeg anså Torsten Schaks hotdog-billede som et nødråb fra stakkels medlemmer,« siger han.

»Vi skal ikke være forbilleder for folket, men arbejde politisk. Det pragtfulde ved en buffet er, at man kan tage, hvad man vil.  Et privatfirma må gøre, som de vil, men vi er altså mange firmaer, der alle skal have, hvad de har lyst til,« slutter Søren Espersen.

Alternativet ønsker at sænke kødforbruget og har foreslået kødfri dage i kantiner i offentlige institutioner og i det private. Partiets politiske ordfører Rasmus Nordqvist understreger, at han ikke mener, politikere skal leve på en helt særlig måde. Men de skal være med til at tage ansvar for klimaet, mener han.

»Vi skal alle sammen rykke ved vores vaner og indse, at vi har et ansvar for de klimaforandringer, der er. Og her bliver vi blandt andet nødt til at se på vores forbrug af kød. Det skal vi også være åbne for herinde. Og det er ikke sådan, der ikke kommer folk i Snapstinget, når der ikke er kød på programmet,« siger Rasmus Nordqvist.

Det er Meyers Kantiner, der står for maden i Snapstinget og den mindre kantine Brydesen, der blandt andet serverer smørrebrød og sandwich. Søren Espersen kan trøste sig med, at det i de mindre kantiner stadig vil være muligt at købe smørrebrød med kødpålæg i husets mindre kantiner.

Da klimaforandringer var på alles læber i 2009, da Danmark var vært for FNs klimakonference COP15, var der også planer om en kødfri onsdag i Snapstinget som en markering af konferencen.

Dengang var det firmaet Hahnemanns Køkken, der ville indføre det.

Men Folketinget bremsede dengang tiltaget.

FN har flere gange opfordret jordens befolkning til at spise mindre kød. Ifølge en rapport fra 2013 fra FNs Fødevare- og Landbrugsorganisation, FAO, udgør husdyrholds andel af verdens samlede udledning af drivhusgas 14,5 procent.