FN tillægges for stor betydning, argumenterer Anders Fogh Rasmussen i bog, som ønsker USA som global vagthund.

Washington. Internationale militæraktioner de seneste årtier i Libyen, Irak og Afghanistan har været baseret på og retfærdiggjort via mandat fra FN.

Men sådan skal det ikke nødvendigvis være fremover, skriver tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen i en ny bog "Viljen til at lede".

- I ekstreme tilfælde kan indgriben endda være nødvendig uden et eksplicit mandat fra FN's Sikkerhedsråd, skriver Fogh.

Den forhenværende generalsekretær i Nato ser stadig et behov for FN. Men verdensorganisationen fra 1945 er stækket, argumenterer han, da autokratier har udvandet det fælles værn om globale rettigheder.

Foghs vision er et USA, der agerer global politibetjent. USA har en unik placering mellem to verdenshave - isoleret fra sikkerhedskonflikter.

Det gør ifølge Fogh, at amerikanerne har valget mellem at passe sig selv eller at agere global politimand.

Bogen er en stor opfordring til det sidste. Også selv om USA både nationalt og internationalt er blevet kritiseret for tortur, fængsling af uskyldige og dronedrab på civile.

- Selvfølgelig hører det med til amerikanernes globale lederskab, at man lever op til sine principper. Det sagde jeg i sin tid også flere gange til præsident Bush. Guantanamo brød jeg mig ikke om, siger Fogh i et interview.

Når den tidligere Nato-boss ønsker USA i den rolle, er det fordi, at der ikke er andre, der med samme troværdighed og vægt kan løfte den.

- Disse beskyldninger om tortur er selvfølgelig meget ødelæggende for USA. Men når alt det er sagt, så kan du så prøve at se dig om i verden og spørge: Er der andre end amerikanerne, man kunne forestille sig som politimænd. Og svaret er jo nej, siger Fogh.

Russerne "tryner" deres naboer. Kina er mest en regional magt og i tillæg kommunistisk, lyder hans afvisning.

- Det er også derfor, at jeg i bogen foreslår, at man må danne denne alliance for demokrati, hvor amerikanerne skal være i spidsen. Men hvor alle verdens demokratier engang imellem skal samles for at diskutere fælles udfordringer og koordinere politik, siger Fogh.

"Viljen til at lede" er en analyse af det amerikanske lederskab. Bill Clinton og Barack Obama får kraftig kritik for at have tøvet med at intervenere i eksempelvis Rwanda og Syrien.

Bush står ifølge den tidligere statsminister som en rollemodel med sine - ifølge Fogh - nødvendige indgreb i Irak og Afghanistan.

På den vis har pendulet i Det Hvide Hus svinget mellem den passive præsidentrolle og den globale politimand.

Foghs bog er en peptalk til den kommende præsident.

- Den næste præsident vil være tvunget til at skubbe pendulet tilbage til den anden side (end Obamas, red.), fordi verden er mere sikker, og USA er sikrere, når det (USA, red.) tidligt i forløbet vælger at være politibetjent og spiller rollen med overbevisning, skriver han.

/ritzau/