Det skal være lettere at reducere madspild, der hvert år koster samfundet dyrt. Det mener fødevareminister Dan Jørgensen, der blandt andet vil ændre loven for supermarkederne og kigge på deres måde at sammensætte tilbud. Branchen er positiv, men fastholder, at der ikke skal pilles ved den frie konkurrence.

Hvert år kasseres 540.000 ton mad i Danmark. Mad, der ingenting fejler. Mad, der kunne være spist. Hver femte fyldte indkøbsvogn køres direkte i skraldespanden, men det skal være slut.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Dan Jørgensen (S) vil nu reducere madspild gennem tre overordnede punkter: Oplysningskampagner, omlægning af supermarkedernes måde at køre tilbud på og ændrede regler, der gør det lettere for supermarkederne at undgå madspild. Det skriver B.dk.

Dan Jørgensen inviterer til efteråret detailhandelen til Fødevareministeriet, og budskabet til supermarkederne er klart:

»Fortæl mig præcis hvilke udfordringer I har, og så går jeg reglerne igennem med en tættekam. Det skal ikke gå ud over fødevaresikkerheden, men der skal ryddes op i reglerne. Jeg forpligter mig til at ændre regler og love, der står i vejen,« siger Dan Jørgensen til B.dk.

I dag har supermarkederne for eksempel ikke direkte mulighed for at give overskydende mad til godgørende formål. I fremtiden skal det ændres, så man reducerer madspild.

Ministerens ønske om at mindske madspild kommer som en del af hans selvkaldte madrevolution, der indebærer, at danskerne i fremtiden skal gøre op med usunde madvaner, spise mere økologisk, lokalt- og danskproduceret og blive bedre til ikke at kassere god mad.

»Lige om lidt mangler ni milliarder mennesker i verden mad, og nogle undersøgelser viser, at vi allerede i 2050 skal producere 70 procent mere mad end i dag,« påpeger Dan Jørgensen, der fremhæver vigtigheden i at se madspild på et globalt plan såvel som hos husholdningerne, hvor reduktion af madspild vil give forbrugerne mere råderum i budgettet og råd til at købe netop økologisk og lokale madvarer.

Hos Coop bliver lovningen på et nyt regelsæt vel modtaget. Ifølge Jens Juul Nielsen, informationsdirektør i Coop, er det et godt skridt på vejen mod at få realiseret »den fælles vision om at løfte madkulturen«.

»De nuværende regler medfører, at vi smider varer ud, som vi ikke behøver. Selv om vi gør meget for at mindske madspild, da det trods alt er vores egne penge, vi smider ud, er det store mængder, der ryger i affaldscontaineren,« siger han til B.dk.

Også hos Dansk Supermarked er man positiv over for tiltag, der kan være med til at begrænse madspild i butikkerne.

»Vi gør i forvejen meget for at undgå, at brugbare fødevarer går til spilde. For eksempel sætter vi i alle vores butikker priserne ned på madvarer, der er ved at nærme sig sidste salgsdato. Som købmandsforretning har vi ingen interesse i at smide mad ud,« siger kommunikationskonsulent Martin Møller Aamand.

Når detailhandlen til efteråret skal mødes med fødevareministeren, vil også dagligvarebutikkernes måde at udforme tilbud på være på dagsordnen.

»Skal tilbud altid være i store mængder? Og kan mad til singler eller ældre enlige sælges i mindre mængder? Jeg håber meget, at vi kan lave en række helt konkrete indsatsområder, hvor detailhandelen forpligter sig til at gøre nogle ting,« siger Dan Jørgensen.

Men når det kommer til, hvordan dagligvarebutikkerne udformer deres tilbud, skal den frie konkurrence forblive intakt. Ministeren skal ikke blande sig, fastslår Jens Juul Nielsen fra Coop.

»Man skal ikke lave aftaler for, om man skal have multisalg eller etstykssalg. Det skal overlades til den frie konkurrence. De forskellige butikker har brug for at profilere sig forskelligt. Det er ligesom diskussionen om, hvorvidt der må være slik ved kassen, og det skal man ikke lovgive om,« siger han.

Venstre, der ellers har kastet kritik efter Dan Jørgensens madrevolution på grund af dens formanende aspekter, er positiv over for, at detailhandlen kan se frem til færre regler, der skal være med til at reducere madspild.

»Det er rart, at Dan Jørgensen for en gang skyld har konkrete politiske forslag med i stedet for at belemre danskerne med, hvordan man lever det gode liv. Hvis der er noget, som Dan Jørgensen og Venstre kan blive enige om, er det, at vi bør bekæmpe madspild og gøre det nemmere at drive både detailhandel og fødevarevirksomhed,« siger Jakob Engel-Schmidt (V).

Også hos regeringens støtteparti SF glæder man sig over løftet fra fødevareministeren.

»Det er beskæmmende, at vi smider så meget brugbar mad ud i Danmark. En forenkling lyder som noget, alle ville være glade for. Flere og flere virksomheder er optagede af at tage socialt ansvar, men hvis de skal udfylde 20 skemaer, før de kan få lov at give maden væk, falder interessen. Det skal være nemt og bekvemt,« siger fungerende ordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) til B.dk.