En glad elitesmiley på fødevarekontrollens rapport er ikke nødvendigvis et lige så sikkert kvalitetsstempel af butikker og spisesteder, som danskerne opfatter den som. Det viser en ny undersøgelse fra Fødevarestyrelsen ifølge Jyllands-Posten, og derfor vil fødevareminister Dan Jørgensen (S) gerne gøre det af med elitesmileyen ved det næste fødevareforlig.

»Det er helt naturligt, at man i forbindelse med fødevareforlig 3 laver et serviceeftersyn af smileyordningen, og min holdning er, at vi bør droppe elitesmileyen, fordi den kan virke misvisende,« siger ministeren til Jyllands-Posten.

Fødevarestyrelsen giver elitesmileyen til forretningsdrivende, der har fået en glad smiley i kontrolrapporterne fire gange i træk, og i dag gælder det mere end halvdelen af butikker og spisesteder. Undersøgelsen fra Fødevarestyrelsen viser imidlertid ifølge avisen, at flertallet af de danske forbrugere stoler lidt for meget på den glade supersmiley.

»De forbinder elitesmileyen med større sikkerhed, end Fødevarestyrelsen vurderer, at den egentlig kan levere. Meningen med smileyen er at skabe bedre information og ikke det modsatte. Derfor synes jeg, at det ville være fornuftigt, hvis vi som led i evalueringen af smileyordningen dropper elitesmileyen,« siger Dan Jørgensen.

Fødevarepolitisk medarbejder i Forbrugerrådet Tænk Camilla Udsen understreger, at man ikke altid kan forvente, at fødevaresikkerheden er i orden, blot fordi der hænger en elitesmiley på døren.

»Fødevarestyrelsens undersøgelse bekræfter den formodning, som vi har haft, nemlig at der er en tendens til, at forbrugerne overfortolker elitesmileyen. Jeg synes, at elitesmileyen i alt for høj grad signalerer, at her er tingene virkelig i orden. Men elitesmileyen er ikke en bedre karakter end den glade smiley. Den betyder blot, at der er givet fire smileyer i træk,« siger hun til Jyllands-Posten.

Elitesmileyen blev introduceret i 2008.

Er en god idé at droppe elitesmileys? Deltag i debatten på BTs facebook-side HER.