FTFs forslag om en lovbestemt mindsteløn vækker ikke begejstring hos FOA-formand Dennis Kristensen. Det kan ende med at lave ridser i den danske model, påpeger han.

Den danske model kan komme i fare, hvis der fastsættes en mindsteløn ved lov.

Sådan lyder bekymringen fra formanden for fagforbundet FOA, Dennis Kristensen, efter at hovedorganisationen FTF i onsdagens Berlingske åbner for en dansk lov om mindsteløn.

»Det er ikke nogen tanke, jeg er specielt begejstret for. Vi har i Danmark tradition for, at det er arbejdsmarkedets parter - arbejdsgivere og lønmodtagere - der aftaler, hvad der skal gælde på arbejdsmarkedet, både når det handler om løn, og når det handler om arbejdsvilkår. Og det, tror jeg, er det rigtige princip,« siger Dennis Kristensen.

FOA-formanden frygter, at en lovbestemt mindsteløn i så fald ville blive »et underligt, kunstigt gennemsnit af lønnen på det samlede arbejdsmarked«, og at det ville ødelægge arbejdsmarkedets parters muligheder for at forhandle overenskomster frit.

»Vi har det helt grundlæggende princip, at Folketinget holder sig på lang, lang afstand, når arbejdsgivere og lønmodtagere forhandler overenskomst. Og jeg tror ikke rigtig, det matcher den danske model, hvis vi skal læne os op ad, at Folketinget serverer en løsning på et sølvfad. Jeg er faktisk lidt bange for, at det kan være med til at lave ridser i den danske model,« siger Dennis Kristensen.

FTF-formand Bente Sorgenfrey siger til Berlingske Business, at det blandt andet er den store udbredelse af udenlandsk arbejdskraft fra især Østeuropa, der skaber et behov for en lovbestemt mindsteløn.

Og selvom problemet med social dumping også fylder meget i Dennis Kristensens bevidsthed, er mindstelønnen ikke en løsning, betoner han.

»Bente Sorgenfrey har helt ret i, at vi har et problem, når vi taler om social dumping - altså udenlandsk arbejdskraft, der kommer til Danmark og arbejder til ualmindeligt lave lønninger og på vilkår, som er helt uacceptable. Men jeg tror altså, at den rigtige måde at få det løst på, i højere grad er at sørge for, at der er lovgivning omkring, hvordan man kan etablere sig på det danske arbejdsmarked. Så skal vi som overenskomstparter sørge for, at der bliver indgået overenskomster for de enkelte grupper,« fastslår Dennis Kristensen.

LO har tidligere afvist diskussionen om en mindsteløn og har da heller ingen kommentarerer til FTFs forslag.