Politiet har for første gang brugt den omstridte smykkelov. Knap 80.000 kroner er fundet hos fem asylansøgere.

Politiet har for første gang anvendt den såkaldte smykkelov, der gør det muligt at beslaglægge kontanter og værdigenstande fra asylansøgere.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), der står bag den omstridte lov, mener, at beslaglæggelsen af knap 80.000 kroner fra fem asylansøgere i Københavns Lufthavn viser, at der var brug for loven.

Pengene skal bruges til at finansiere asylansøgernes ophold i Danmark.

»Det er efter min mening helt rimeligt, at man selv skal betale, hvis man kan klare sig selv, når man kommer hertil som asylansøger. Det viser, at der er god grund til, at vi i sin tid indførte loven,« siger Inger Støjberg.

Hun er ikke overrasket over, at loven først kommer i anvendelse nu, næsten et halvt år efter at den blev vedtaget.

»Det er klart, at det er de færreste, der rejser til Danmark med større kontante beløb.«

»Men for mig er det principielt afgørende, at vi sidestiller de asylansøgere, der kommer, med danskere. Hvis man er dansker, så får man ikke kontanthjælp, hvis man har 10.000 kroner til at stå på en konto eller har ting af større værdi, for eksempel en bil.«

Hun påpeger dog, at loven ikke forhindrer, at asylansøgere har store beløb stående på udenlandske konti. Det er kun kontanter, værdigenstande og penge i danske banker, myndighederne kan få fat i.

»Jeg vil antage, at der er flere asylansøgere i Danmark, som har midler, men som har dem til at stå på udenlandske bankkonti. Man opretter selvfølgelig ikke en konto i Nordea eller Østjydsk Bank, når man er asylansøger fra for eksempel Irak.«

»Men her har vi med nogle at gøre, der er rejst ind med et større kontant beløb, og så er det klart, at de skal betale for deres ophold i Danmark,« siger Støjberg.

Smykkeloven, der blev vedtaget i februar, fik stærkt kritisk omtale i flere internationale medier. Både The Wall Street Journal, BBC, CNBC og The Telegraph gav spalteplads til de danske stramninger.

Inger Støjberg afviser dog, at loven har skadet Danmarks anseelse.

»Jeg er lodret uenig med de mennesker, der mener, at Danmarks omdømme er skadet, på grund af at vi passer godt på Danmark med en stram udlændingepolitik,« siger hun.

/ritzau/