De Konservative vil nu have ændret den omdiskuterede offentlighedslov. Loven mørklægger for meget af politikernes arbejde, mener partiformand Søren Pape Poulsen.

Flertallet bag den omstridte offentlighedslov er væk. De Konservatives formand Sørens Pape Poulsen (K) mener, at loven mørklægger for meget at politikernes arbejde og lægger derfor op til et opgør med den meget udskældte lov, skriver Politiken.

Partiformanden bryder dermed radikalt med sin forgængers politik på området, og det betyder, at der nu for første gang er et flertal i Folketinget, der vil have loven ændret.

»Vi må som politikere kunne stå på mål for åbenhed. Det er en del af det at leve i et demokrati at have åbenhed. Det er ikke for at kaste noget efter nogen. Men man må bare sige, at med den her lov er vi gået for langt,« siger Søren Pape Poulsen til avisen.

Han vil som minimum have ændret tre omstridte paragraffer, der blokerer for indsigt i ministrenes kalendere, dokumenter udvekslet mellem myndigheder og dokumenter, der kan bruges i forbindelse med rådgivning af ministre.

Enhedslisten, Alternativet, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er i forvejen modstandere af loven. SF stemte for loven, men kalder det ifølge retsordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) i dag en kæmpe fejl, da loven bliver misbrugt af myndigheder til at mørkægge sager.

Også Radikale ser ifølge partiformand Morten Østergaard (R) positivt på Søren Papes udmelding.

Tidligere på året viste en undersøgelse foretaget af Folketingets Ombudsmand, at der er markant forskel på, hvor ofte ministerierne giver aktindsigt i dokumenter, der potentielt kan bringe ministre i vanskeligheder.

Justitsminister Søren Pind (V) afviser af lave loven om med den begrundelse, at der er et forlig, og at der derfor ikke kan gøres noget før det forløb, som er aftalt, er afsluttet.

Men retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Skaarup (DF) slår fast, at regeringen må rette sig efter det, hvis der er et flertal i Folketinget for det, skriver Politiken.