Flertal mod hormonforstyrrende stoffer

Danmark kan være på konfrontationskurs med EU i spørgsmålet om hormonforstyrrende stoffer. Politisk flertal truer med et national forbud.

Et flertal i Folketinget udfordrer nu EU med to nye forbud mod de såkaldte hormonforstyrrende stoffer.

Enhedslisten, SF, Socialdemokraterne, De Radikale og Dansk Folkeparti er således blevet enige om to beretninger, der pålægger miljøminister Karen Ellemann (V) at forbyde parabener i kosmetik til børn samt fire ftalater, der findes i en række produkter som børnetøj. Det oplyser Enhedslisten.

Nationale forbud der skal træde i kraft, hvis ikke industrien inden den 1. oktober har dokumenteret, at stofferne er ufarlige.

Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, som har taget initiativ til de to beretninger i Folketingets miljøudvalg, kalder det endnu en sejr for det alternative EU-flertal på sundhedsområdet, der kræver dansk enegang i EU og brug af unionens såkaldte forsigtighedsprincip.

Stillet overfor et truende mistillidsvotum gjorde den nytiltrådte fødevareminister, Henrik Høegh (V), i sidste måned op med sin forgængers modstand mod at trodse EU og forbød det hormonforstyrrende stof bisphenol A i sutteflasker.

- Karen Ellemann er villig til at forbyde stofferne, hvis hun mener, at der er beviser. Men vi mener, at der er så mange beviser, at vi nu kræver en omvendt bevisbyrde: Industrien må bevise, at stofferne er ufarlige, siger Per Clausen.

Selv om de hormonforstyrrende stoffer - og specielt de såkaldte cocktaileffekter - mistænkes for at skade mænds sædkvalitet, give drengebørn misdannede kønsorganer og fremskynde pigers pubertet, har miljøministeren hidtil henvist til, at EU i de konkrete sager vurderer, at der mangler endegyldige beviser for stoffernes farlighed.

De to regeringspartier, Venstre og de Konservative, har endnu ikke tage stilling til, om de kan støtte beretningerne fra miljøudvalget.

/ritzau/

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08