Statsministeren åbner op for at udvide det danske mandat i kampen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat. Det er der bred lydhørhed over for i Folketinget.

De danske F-16-fly er netop blevet trukket hjem fra den et år lange mission mod terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) i Irak. Men når flyene på et tidspunkt skal ud igen, er regeringen åben for at give dem »et bredere mandat« med på vejen.

Sådan lød statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) melding, da han tirsdag åbnede folketingsåret fra talerstolen.

»Jeg håber, at Folketinget er parat til at bakke op. Så vi kan være med dér, hvor vi gør størst nytte. Også med vores kampfly,« sagde Løkke.

Den melding modtages positivt blandt Folketingets øvrige partier. Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen (S) meddelte kort efter åbningstalen, at Socialdemokraterne »umiddelbart er positive for at udvide« mandatet, fordi Danmark er »oppe imod stærke og mørke kræfter«.

Også det andet tidligere regeringsparti, de Radikale, er klar til at give et bredere mandat - også til at bombe i Syrien i stedet for kun i Irak.

»Vi skal bekæmpe ISIL (Islamisk Stat, red.) hvor de er - og de bevæger sig frit hen over grænsen. Det er lidt illusorisk at drage en grænse midt i en konflikt, som opererer frit. Men selvfølgelig skal det folkeretlige være i orden - og så skal vi sørge for, at vi ikke indirekte kommer til at holde Assad ved magten,« siger politisk leder Morten Østergaard (R).

Samme toner lyder fra Liberal Alliance, der med partileder Anders Samuelsens ord er »meget åbne over for« at sende danske kampfly ind over Syrien.

Det bliver dog næppe aktuelt at sende danske landtropper til Mellemøsten igen, mener han.

»Jeg tror ikke, det kommer dertil, at Danmark skal bidrage med landtropper. Men de steder, hvor vi er stærke - for eksempel med kampfly - der skal vi være åbne over for at bidrage med alt det, vi kan,« siger Anders Samuelsen.

Venstre-regeringens to andre støttepartier, de Konservative og Dansk Folkeparti, er også åbne for idéen. Søren Pape Poulsen (K) er klar til at udvide mandatet en hel del - blandt andet til at sætte soldater ind på landjorden i en stor koalition, der kan sikre en humanitær korridor.

»Vi er nødt til at sikre, at syrerne kan leve trygt i deres land. Det vil sige, at vi skaber en flyveforbudszone for præsident Bashar al-Assad, så vi kan skyde hans fly ned, hvis han flyver ud og bomber sin egen befolkning,« siger Pape.

Kristian Thulesen Dahl (DF) er lidt mere tilbageholdende, men dog klar til at diskutere sagen.

»Vi er helt parate til at se på, om vi kan gøre det mere effektivt - også i Syrien,« siger han.

Til gengæld er venstrefløjen betænkelig ved et udvidet mandat. SF-formand Pia Olsen Dyhr (SF) pointerer, at der ikke er et FN-mandat til at bombe i Syrien, mens Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), advarer mod at føre den samme strategi som i Irak og Afghanistan.

Statsministeren selv forsikrede efter åbningstalen, at der ikke er danske soldater på vej i kamp i Syrien.

»Det eksisterer ikke i min overvejelse overhovedet, at vi skal engagere danske tropper på landjorden i Syrien,« sagde han.