Syv danske F-16-fly er med opbakning fra et flertal i Folketinget klar til at blive sendt til Irak i kampen mod Islamisk Stat allerede torsdag.

Syv danske F-16-fly er torsdag klar til at lette fra dansk jord og sætte kursen mod Irak for at indgå i kampen mod terrororganisationen Islamisk Stat (IS). Selvom samtlige partier på nær Enhedslisten allerede før onsdagens afstemning i Folketinget havde tilkendegivet, at de ville stemme for at sende kampflyene af sted, måtte de igennem timelange debatter, der strakte sig til sent ud på aftenen. Enhedslisten og løsgængeren Uffe Elbæk fra partiet Alternativet var de eneste, der var modstandere af regeringens beslutningsforslag, som blev hastebehandlet i Folketinget.

Udover de syv F-16-fly vil Folketinget også sende op mod 280 militærpersoner af sted til det nordlige Irak, hvor IS især hærger. 140 er om bord på de syv kampfly, mens der derudover vil være et stabsbidrag på op til 20 personer samt 120 mand, der skal rådgive og støtte den irakiske hær.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) meddelte allerede i sidste uge, at flyene bliver sendt af sted fra Flyvestation Skrydstrup i Vojens, så snart Folketinget har trykket på den grønne knap. Og det bliver allerede torsdag, meddelte forsvarsministeren til DR Nyheder onsdag før afstemningen.

»De fire af flyene er tiltænkt at indgå i militære operationer, og de resterende tre fly vil være med som reserve. Og personalet på flyvestation Skrydstrup er helt klart til at varetage operationen,« lød det fra Nicolai Wammen.

Det var statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der i sidste uge meddelte, at Danmark vil øge sit bidrag til den amerikansk ledede internationale koalition mod IS fra et enkelt transportfly til syv kampfly. Flyene skal i første omgang være af sted i 12 måneder, og de skal udelukkende bekæmpe IS i Irak - ikke i nabolandet Syrien, hvor terrororganisationen også er på fremmarch.

Tirsdag kom det frem, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) vurderer, at truslen mod de syv danske kampfly i Irak vil være »høj«. Efterfølgende sagde udenrigsminister Martin Lidegaard (R), at man »desværre ikke kan fjerne alle risici«.

Truslen er et grundvilkår, men sandsynligheden for, at der vil ske de danske soldater noget, er »utroligt lille«, lyder reaktionen fra major Hans Peter Bagger, der er chef for Flyvevåbnets F-16-fly.

»Vi flyver i højder, hvor de våben, vi er oppe imod, ikke kan nå os. Men skulle det forfærdelige ske, er alle piloter trænet i, hvordan man agerer bedst muligt for at overleve,« sagde majoren med pilotnavnet BAN til TV2 onsdag aften.

De syv kampfly er regeringens svar på USAs forespørgsel om et bidrag, og selvom der er bred opbakning til regeringens beslutningsforslag fra begge sider af folketingssalen, var Uffe Elbæk fortaler for at afvise amerikanernes ønske.

»Jeg synes, vi skal overveje, om vi bare skal godtage det ønske, USA kommer med, eller om vi har vores egen vurdering af, hvad der ville være bedst for regionen. Hvad er egentlig Danmarks mellemøstpolitik, og hvordan tænker vi i det hele taget vores udenrigspolitik fremadrettet,« spurgte Uffe Elbæk før afstemningen.

Et klart flertal af danskerne - 62 procent - bakker ifølge en meningsmåling, som TNS Gallup har lavet for Berlingske, op om, at Danmark sender F-16-flyene ind i kampen mod IS.