Udenrigspolitisk Nævn har godkendt, at Danmark bidrager med et transportfly til konflikten i Mali.

Danmark skal deltage i den militære aktion i Mali, som Frankrig påbegyndte i sidste uge. Det har et flertal netop besluttet på et møde i Udenrigspolitisk Nævn.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) fortæller efter et møde i nævnet, at der er flertal for dansk deltagelse.

- Vi vil gerne imødekomme den franske anmodning om at sende et transportfly til den aktion, der er i gang i det nordlige Mali, siger Villy Søvndal.

- Vi bidrager med et transportfly og altså ikke danske soldater, siger han.

Det danske mandat til aktionen i Mali løber i tre måneder, siger Villy Søvndal.

Inden mødet i Udenrigspolitisk Nævn gjorde Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), det klart, at partiet ville støtte aktionen i Mali. Lars Løkke peger på, at situationen i Mali udgør en trussel mod sikkerheden.

- Venstre støtter et dansk transportbidrag til den militære aktion mod de islamiske oprørere i Mali, der ifølge FN udgør en trussel mod verdenssamfundets sikkerhed, skriver han på sin Facebook-profil.

Ifølge forsvarsminister Nick Hækkerup (S) kan det danske transportfly allerede tirsdag aften tage af sted til Mali.

Kampene i Mali er efter flere måneders stilstand brudt ud i lys lue, efter at oprørsstyrkerne indledte en offensiv mod syd 10. januar. Offensiven truede med at bringe endnu større dele af Mali under oprørernes kontrol, og det blev den faktor, der udløste Frankrigs militære indsats.

De al-Qaeda-relaterede oprørere har gennem de seneste ni måneder sat sig på magten i det nordlige ørkenområde og gjort den ældgamle og sagnomspundne by Timbuktu til hovedstad i en selverklæret islamisk stat.

De har påtvunget befolkningen sharialove i strengeste fortolkning og indført offentlig piskning, offentlige henrettelser og afhugning af lemmer. Yderligere har de ødelagt mange antikke kulturskatte.

Deres tilstedeværelse opfattes nu også som en international trussel, som FNs sikkerhedsråd har bedt det internationale samfund om at gribe ind overfor.

Frankrig har i øjeblikket 400 tropper i Mali. Flere end 100 oprørere meldes dræbt i offensivens første dage, men også Frankrig led tab, da en helikopter lørdag blev skudt ned og piloten dræbt.

Foruden Danmark har andre lande allerede bebudet støtte til Frankrig. Blandt andet har Storbritannien stillet to store transportfly af typen C17 med strategisk rækkevidde og løfteevne til rådighed.

Der er også militær hjælp på vej fra flere lande i den østafrikanske regionale samarbejdsorganisation ECOWAS.

Niger og Burkina Faso har annonceret, at de hver sender 500 soldater af sted, men også Nigeria og Senegal har meddelt, at de vil sende soldater til Mali.

FNs Sikkerhedsråd gav i december enstemmigt tilladelse til, at en afrikansk militærstyrke kunne gribe ind mod de militante islamister i det nordlige Mali.