De er ikke berørt af regeringens planer om at flytte statslige institutioner ud i landet, men en mindre del af de statsansatte fra andre styrelser melder sig frivilligt til udflytningen.

Inden længe skal 3.900 statslige job flyttes ud i landet. Begejstringen har været til at overse blandt de berørte medarbejdere, men nu kommer kolleger i andre styrelser til undsætning.

En del af de statsansatte, der ikke er berørt af flytteplanerne, vil nemlig gerne flytte med ud i landet. Det viser en undersøgelse, som Djøf har foretaget blandt knap 700 medlemmer primært bosat i Region Hovedstaden.

Omkring hver tredje statsansatte svarer i undersøgelsen, at de i høj eller nogen grad kunne overveje at søge en stilling i en af de statslige institutioner, der flytter fra hovedstaden til Region Sjælland.

Resultatet taler for at gennemføre en job-bytte-børs for alle ansatte, mener Lars Qvistgaard, der er formand for Djøf Offentlig, som repræsenterer omkring 1.000 af de berørte statsansatte.

»Fordelen ved job-bytte-børsen er, at man får nogle medarbejdere, der frivilligt har sagt, at de gerne vil flytte med. Det er statsansatte, der har erfaring med statsligt arbejde, og de vil kunne gå ind i styrelserne på lige fod med dem, der allerede er ansat - selvfølgelig med lidt oplæring oveni,« siger han.

Villigheden til at flytte ud i landet er dog en del mindre for de øvrige regioner - således svarer syv procent, at de gerne vil flytte til Syddanmark, otte procent vil flytte til Midtjylland, mens kun fire procent kan se sig selv flytte med et job til Nordjylland.

Lars Qvistgaard erkender, at job-bytte-børsen ikke er den samlede løsning.

»Men hvis alternativet er, at der næsten ikke er nogen, der flytter med - så er det da bedre at få en gruppe folk med, som er motiverede. Det kunne også skabe nogle åbninger i de styrelser, hvor de flytter fra.«

Spørgsmål: Men kan man helt gnidningsfrit skifte arbejde fra eksempelvis Skat til Geodatastyrelsen?

»Styrken er, at det er statslige ansatte, som har basiskompetencerne til at være en del af en offentlig myndighed,« siger Lars Qvistgaard.

Det er mere end hver tiende statsjob i Hovedstaden, der skal rykkes ud. Stillingerne fordeles i 38 byer i 25 forskellige kommuner. Argumentet fra den øverste arbejdsgiver, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), lyder, at der skal være en mere jævn fordeling af de statslige arbejdspladser, som skal være med til at skabe vækst i alle egne af landet.

Der er afsat 400 millioner kroner til udflytningen.