Den konservative finansordfører, Mike Legarth (C), er meget kontant i sin kritik af Helle Thorning-Schmidt.

- Hvis tingene virkelig er foregået som beskrevet, så er det både kritisabelt og direkte pinligt, siger Mike Legarth (C) finansordfører for Det konservative Folkeparti.

Han kommenterer situationen til et vælgermøde på Fyn 1. juni, hvor Helle Thorning-Schmidt (A) deltog som oplægsholder.

Flere mødedeltagere har forklaret, hvordan Helle Thorning-Schmidt blev spurgt om, hvad hun ville gøre ved underskuddet på betalingsbalancen og den voksende udlandsgæld. Hun svarede angiveligt ved at give regeringen skylden og forklare, hvordan hun selv ville løse problemet. 

Først bagefter blev hun gjort opmærksom på, at Danmark hverken har underskud på betalingsbalancen eller en voksende udlandsgæld.

Og det er her, hun diskvalificerer sig selv på både uvidenhed og håndtering af sagen, mener den konservative finansordfører, Mike Legarth (C).

- Det er ikke en undskyldning, at der var tale om trick-spørgsmål fra salen. Det er vi alle ude for hele tiden.

- I den situation forklarer vi fakta og giver bagefter udtryk for vores egen holdning. Nej, jeg tror ikke, at hun ved det. Så havde hun da sagt det, siger Mike Legarth (C).

Den erfarne folketingspolitiker, skatteordfører Niels Helveg Petersen fra det Radikale Venstre, har haft sin egen måde at håndtere den slags situationer på.

- Jeg kan sige for mit eget vedkommende, at jeg gennem mange år har gjort det til en vane at have styr på de vigtigste, basale nøgletal om for eksempel ledighed, betalingsbalance og statsfinanserne, siger Niels Helveg Petersen og fortsætter: 

- Folketingspolitikere bør vel generelt have styr på de basale tal, selvom en kulturordfører måske ikke på samme måde har brug for det.

- Min egen far (K. Helveg Petersen) var i sin tid en glimrende kulturordfører, men han interesserede sig ikke før økonomi. Til gengæld blandede han sig heller ikke i debatten.  

- Hvis man ønsker det, så bør man have styr på de mest basale tal, lyder det fra Niels Helveg Petersen.

Men det er ikke alle politikere, der har lyst til at kommentere situationen.
Frank Aaen, finansordfører Enhedslisten, er normalt altid god for en kommentar i debatten om financielle spørgsmål. Men ikke denne. 

- Jeg har intet kendskab til sagen, og vil derfor ikke kommentere på den.

Næsten samme ordlyd kommer fra Anders Samuelsen fra Liberal Alliance:

- Det har jeg ingen kommentarer til.  Jeg kender ikke noget til den konkrete situation, så det ville være unfair at kommentere på det. Man skal være mod andre, som man gerne selv vil behandles, siger Anders Samuelsen.

Jacob Jensen, finansordfører, Venstre, lægger derimod ikke fingrene imellem:

- Hvis man stiller op som statsministerkandidat, bør man have styr på generelle termer. Ingen forventer, at man har styr på alle tekniske detaljer, men om der er overskud eller underskud på betalingsbalancen er ikke en detalje, siger han og fortsætter.

- Det er lidt skræmmende, at hun ikke kender til det, det burde hun. Men det passer meget godt med billedet af den iscenesættelse, vi har set fra hendes side. Hun er som en papegøje, der kører i samme rille og svarer det samme hver gang, siger Jacob Jensen.

Per Ørum Jørgensen, finansordfører og partileder for Kristendemokraterne fortæller, at han egentlig var lidt rystet over at læse om episoden:

- Vi kan ikke vide alt som politikere, men som statsministerkandidat bør man vide det helt basale om landets økonomiske situation.

- Enten har hun bevidst forsøgt at stille regeringen i et dårligt lys – eller også er det uvidenhed. Men jeg kan ikke forestille mig, at hun ikke ved det. Det er jo kendt viden for de fleste unge, der har samfundsfag i skolen. 

- Jeg tror snarere, at hun har villet benytte anledningen til at stille regeringen i et dårligt lys, og det ser vi desværre tit i den politiske debat. Fra begge sider i salen. Men det er mangel på respekt for borgerne. Vi bør diskutere ud fra facts, siger Per Ørum Jørgensen.