.

Søndagens billede af en flaskesamler med bukserne smøget op over knæene, der vandrer rundt i et springvand på Halmtorvet, mens fodboldfans står og kaster flasker ned til hende, er for længst gået viralt og har ført til heftig debat på de sociale medier. Og nu flytter diskussionen også ind på Christiansborg, skriver Berlingske Aften.

Flere politikere advarer mod et normskred i samfundet, som man imidlertid ikke kan lovgive sig ud af.

Det var en radiovært på Radio24syv, der søndag tog billedet af den vietnamesiske flaskesamler og lagde det ud på Facebook med kommentaren »Den hvide mand har kronede dage. Sociologisk Have på Halmtorvet i København«. 

Billedet er blevet kommenteret over 500 gange på Facebook, delt ligeså mange gange, og har affødt historier i både svenske og norske medier.

Efterfølgende har en række organisationer som Kirkens Korshær og Rådet for Socialt Udsatte trukket den konkrete sag op på et mere principielt niveau. De taler i tirsdagens Kristeligt Dagblad om et generelt problem, hvor hjemløse og andre udsatte borgere i stigende grad bliver ofre for latterliggørelse, chikane og overfald.

Socialminister Manu Sareen (R) beskriver den konkrete sag om flaskesamleren som »fuldstændig langt ude«, og han er enig i, at der er sket et normskred i den danske befolkning i forhold til, hvordan socialt udsatte bliver behandlet og anset.

»Vi har ingen undersøgelser eller kortlægning af det, men jeg tager det meget alvorligt,« siger Manu Sareen til Berlingskes Nyhedsbureau.

Det er imidlertid svært for politikerne at reagere med lovgivning eller regler - skal der ske en holdningsændring, er det hele samfundet, der må tage ansvar, lyder det fra ministeren.

»Man kan ikke rigtig lovgive sig ud af et normskred. Der er vi nødsaget til i fællesskab at tage afstand fra det og gøre hinanden opmærksomme på, at det er de mest udsatte og sårbare mennesker, det handler om. Det er en opgave, vi alle sammen har, og vi skal tage skarp afstand fra de her ting, også når vi hører vores børn omtale de udsatte,« siger Manu Sareen.

Det har ikke været muligt at få fat i SFs socialordfører, Pernille Vigsø Bagge (SF), men Annette Vilhelmsen (SF), der er tidligere socialminister, tager dybt afstand fra behandlingen af flaskesamleren.

»Det er helt vildt nedværdigende. Jeg forstår ikke, hvordan de folk, der står rundt omkring kvinden, kan finde på at behandle hende på den måde, som det har været beskrevet i flere medier,« siger hun til Berlingske Aften.

Annette Vilhelmsen mener, at politikerne kan tage første skridt på vejen mod en bedre behandling af socialt udsatte ved at ændre tonen i debatten.

»Som politiker kan det være svært at ændre folks opførsel. Men vi kan starte med at tale om de socialt udsatte på en anden måde, end vi gør i dag. Vi skal flytte debatten fra tal, statistikker og udgifter til at tale om socialt udsatte som medmennesker, som har brug for hjælp. Det er dér, vi må starte,« siger hun.

Også på den borgerlige fløj har flaskesamler-billedet affødt reaktioner. Venstres iværksætter-ordfører, Jakob Engel-Schmidt (V), tager skarpt afstand fra optrinnet i et blogindlæg på politiken.dk:

»Hvordan mennesker med en IQ på niveau med deres skonummer kan få sig selv til at forvandle den meget lidt lykkelige situation til reality-underholdning med dem selv i torturrollen, er mig en gåde. Svaret er sandsynligvis dårlig opdragelse. Mangel på moral. Eller blot mangel på almindelige menneskelige egenskaber og empati,« skriver han om de fodboldfans, der altså ifølge radioværten, der tog billedet, kastede øldåser efter flaskesamleren og dirigerede rundt med hende.

Det er ikke længe siden, at der blev sat fokus på netop behandlingen af hjemløse og socialt udsatte, efter at den kendte TV-vært Hans Pilgaard tog sagen i egen hånd, da han på en metrostation overværede to teenagepiger, der råbte en sovende »Hus Forbi«-sælger ind i hovedet.

Det fik TV-værten til højlydt at skælde pigerne ud - og da hele optrinnet blev filmet af en forbipasserende, blev det efterfølgende en stor sag både på sociale og i etablerede medier.