Statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen (V) har ikke selv talt med den person, der angiveligt skulle have fravalgt et job i et rengøringsfirma i Høje Taastrup til fordel for kontanthjælp. Heller ikke Tina Nedergaard, der var med til mødet i Høje Taastrup, har forsøgt at validere historien.

Selvfølgelig passer historien.

Så klar var beskeden fra Lars Løkke Rasmussen (V) fra morgenstunden, da han blev spurgt, om historien om en kontanthjælpsmodtager fra Høje Taastrup vitterligt var sand. Men Lars Løkke Rasmussen har ikke selv mødt den mand, der angiveligt skulle have fravalgt et job i servicevirksomheden Panorama, fordi det bedre kan betale sig at være på kontanthjælp.

I marts besøgte Lars Løkke Rasmussen servicevirksomheden Panorama, hvor medarbejderne slår græs, rydder sne, gør rent og udfører andre former for ejendomsservice. Men Lars Løkke Rasmussen blev ked af, hvad han hørte, og på talerstolen i går fortalte han hvorfor.

»For nogen tid siden ansatte (virksomheden, red.) en kontanthjælpsmodtager, der gerne ville have et arbejde, hvor han kunne tjene sine egne penge og forsørge sin egen familie. I starten gik han til den. Han mødte regelmæssigt og til tiden,« lød det fra Løkke, der også fortalte, at manden til sidst droppede sit arbejde. Begrundelsen var, at forskellen mellem at arbejde og være på kontanthjælp var for lille.

Løkke Rasmussen fremhævede derefter perspektivet:

»Historien på Panorama er historien om det Danmark, jeg ikke ønsker. Hvis man kan arbejde, så skal man arbejde,« lød det.

Lars Løkke Rasmussen har ikke selv mødt manden, der opsagde sit job, forklarede han her til morgen til TV 2 News. Og hverken Lars Løkke Rasmussen eller Venstre har forsøgt at validere historien, inden partiets statsministerkandidat brugte historien som eksempel i den tale, der i går åbnede Venstres valgkamp.

»Jeg har genfortalt historien, præcis som jeg hørte det hos den virksomhed, jeg besøgte. I øvrigt med deltagelse af dansk presse, som også var til stede og som også hørte historien. De havde også mulighed for at stille opfølgende spørgsmål til den historie. Det lægger jeg fuldstændig til grund, at det forholder sig sådan. At 3F så kaster jeg sig ind i valgkampen, kan ikke overraske så meget. Men selvfølgelig passer den historie, og det er i øvrigt ikke den eneste danske virksomhed, jeg har hørt en historie a la det her fra,« sagde Lars Løkke Rasmussen til TV 2 News.

Venstres folketingskandidat i Høje Taastrup, Tina Nedergaard, var med på virksomhedsbesøget i marts. Hun fortæller, at hun mødte op på Panorama lidt tidligere end Løkke, og det var her, Panoramas indehaver Morten Broager første gang fortalte hende om kontanthjælpsmodtageren.

»Jeg kan sagtens huske det. Det var hovedemnet, og jeg mener også, at det blev gengivet i flere medier. Faktisk fortalte Morten Broager det, da jeg ankommer før Lars Løkke. Det ser altid pænt ud, at menige folketingskandidater er der lidt før. Så jeg var der i god tid. Davi går på rundtur i virksomheden, fisker jeg efter historien, for jeg synes, den er vigtig,« siger Tina Nedergaard.

»Jeg bad ham fortælle historien til Lars Løkke, sådan som han havde fortalt den til mig,« uddyber Tina Nedergaard.

Mødte du den her person - altså kontanthjælpsmodtageren - selv?

»Nej. For vedkommende var jo stoppet med at arbejde der. Han var ikke i virksomheden længere,« siger Tina Nedergaard

Så I har aldrig forsøgt at validere den her historie?

»Det har jeg ikke haft behov for. Jeg oplever Morten Broager som 100 procent troværdig. Han er en alletiders fyr,«  siger Tina Nedergaard.

Fortalte Morten Broager hvor lang tid siden, den pågældende person var ansat?

»Nej. Det tror jeg heller ikke, jeg spurgte om,« siger Tina Nedergaard.

Er det sandt, at Morten Broager i går var ude at hænge valgplakater op for dig?

»Ja. Normalt har vi frivilige til at gøre det, men i nogle kredse skal det gå så stærkt, at kandidaterne vælger at betale for det af egen lomme. Jeg fandt Morten Broager så troværdig, at jeg betalte ham for det.«

Hvad koster det?

»Det kommer ikke andre ved. Men det er betalt, og der er ikke noget snyd i det,« siger Tina Nedergaard.

Er Morten Broager medlem af Venstre?

»Nej, det tror jeg ikke. Men jeg har spurgt ham, om han ikke vil være medlem,« siger Tina Nedergaard

Når man fremhæver Panorama som et eksempel, sådan som Lars Løkke Rasmussen gjorde i går, da han skød valgkampen igang. Skylder man så ikke vælgerne at dobbelttjekke eksemplet, især nu hvor der er sået tvivl om historiens sandhed?

»Det har jeg ikke nogen holdning til. Undskyld mig, skulle vi mistænkeliggøre en virksomhedsleder, der driver en fin og ordentlig forretning? Måske har vi ikke så meget mere at tale om,« siger Tina Nedergaard

Hvad siger du til, at vi ikke kan få kontakt til Morten Broager?

»Jeg kan garantere for, at hvis jeg har mødt et troværdigt menneske i mit liv, så er det Morten Broager. 100 procent.«

Hos 3F tvivler man på historiens sandhedsværdi.

»Nu skal man jo være forsigtig med påstande, og det synes jeg også, at jeg er. Men jeg må sige helt ærligt, at jeg tror ikke på, at kontanthjælpsmodtageren findes. Omvendt vil det jo være til at finde ud af. For når Venstre bruger det som et så konkret eksempel, bør det jo ikke være et problem for Venstre, at lægge sagen frem. Det er jo alvorligt, hvis det virkelig passer, at kontanthjælpsmodtagere ikke vil arbejde. Det vil i hvert tilfælde være stik imod min erfaring. Min oplevelse er, at det vil de gerne,« siger Jan Richelsen, lokalformand for 3F i Høje Taastrup.

Berlingske har siden i går forsøgt at få en kommentar fra Morten Broager, direktør i Panorama. Han er ikke vendt tilbage. Bo Knudsen, formand for ejendomsservice i Panorama, siger ganske kort, at »det blander jeg mig ikke i,« og lægger røret på.

Se også: Løkke eller Thorning? Her forsøger danskere at fremhæve forskellene