Den nye græske finansminister, Euclid Tsakalotos, har kun givet de øvrige finansministre i eurozonen en mundtlig præsentation af et nyt græsk forslag. Det hjælper ikke på stemningen. Allerede før tirsdagens møde i Eurogruppen talte flere finansministre åbent om et græsk euroexit som en realistisk mulighed.

EU: Det er ikke længere tabu at nævne muligheden for et græsk euroexit som en realistisk mulighed. Og udsigterne er ikke blevet bedre af, at den nye græske finansminister, Euclid Tsakalotos, kun har givet de øvrige finansministre en mundtlig præsentation af et nyt græsk forslag på tirsdagens møde i Eurogruppen. Det skriver Berlingske.

Det gør det også svært at tage konkrete beslutninger på aftenens topmøde i Bruxelles for stats- og regeringscheferne i Eurogruppen.

»Fraværet af et konkret forslag fra den græske regering hjælper ikke denne aftens møde for eurozone-lederne,« skriver Maltas premierminister, Joseph Muscat, på sin Twitter-profil.

Allerede ved ankomsten til tirsdagens meget vigtige møde i Eurogruppen for eurolandenes finansministre blev der talt åbent om muligheden for et græsk euroexit.

»Hvis jeg skal være ærlig, så kan jeg ikke udelukke et græsk exit,« sagde Slovakiets finansminister, Peter Kažimír, ved ankomsten.

Han var på forhånd skeptisk over for, om der kunne komme et gennembrud på tirsdagens møder, og understregede, at tiden i den grad er ved løbe ud. Han sagde også, at decideret gældseftergivelse er en rød linje, som Slovakiet ikke kan acceptere.

Fra Maltas finansminister, Edward Scicluna, lød der lignende toner.

»Et græsk exit er ikke længere bare et skræmmebillede. Det er nu en realistisk mulighed,« sagde Scicluna og understregede, at tilliden nu meget hurtigt skal genopbygges med troværdige forslag fra den græske regering.

Også EU-Kommissionens næstformand, Valdis Dombrovskis, slog fast, at alt afhænger af, at den græske regering nu fremlægger seriøse og omfattende forslag.

»Et græsk exit er ikke vores ønske, men det kan ikke udelukkes,« sagde han.

Og at tiden er knap, er der heller ingen tvivl om.

»Vi har ikke meget tid tilbage, for den græske økonomi er i frit fald, og de græske banker er også nærmest i frit fald. Det hele afhænger af de græske forslag,« lød det fra Belgiens finansminister, Johan van Overtveldt.

Finlands Alexander Stubb har været kontant over for Grækenland i hele forløbet, og han understregede, at Grækenland ikke vil få hjælp uden hårde reformer.

»Vi vil gøre, hvad vi kan for, at Grækenland bliver i eurozonen, men der følger betingelser med, og det er de samme betingelser som før folkeafstemningen, hvis ikke hårdere,« sagde Alexander Stubb.

Det tyder dog ikke på, at den græske regering er indstillet på det. Ifølge den normalt velorienterede tyske avis Süddeutsche Zeitung vil grækernes forslag minde om det, der var på bordet i sidste uge, og blev fundet for let.

Eurogruppens formand, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, nøjedes ved ankomsten med at konstatere, at Eurogruppen nu må høre, hvad den nye græske finansminister, Euclid Tsakalotos, har med af forslag, og hvordan den græske regering ser en mulig løsning.

»Men efter nej’et ved folkeafstemningen bliver det meget svært,« slog Dijsselbloem fast.