Der skal findes billigere måder at løse integrationen på i kommunerne, fastslår Claus Hjort Frederiksen (V).

København: Det skal koste mindre, og der skal være mindre bureaukratisk bøvl, når flygtninge skal integreres og ud på det danske arbejdsmarked.

Det er et af de mål, finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har med til de såkaldte topartsforhandlinger, som regeringen har indledt med Kommunernes Landsforening.

- En vigtig opgave er at se, hvordan vi kan billiggøre integrationen og gøre det mere smidigt og let for kommunerne at stå for den.

- Det kan godt være, at vi har for stramme regler i dag, der gør, at flygtninge ikke hurtigt nok kommer ud på arbejdsmarkedet, siger Claus Hjort Frederiksen.

Hos Kommunernes Landsforening er næstformanden, Jacob Bundsgaard (S), tilfreds med regeringens fokus på at skære ned på bureaukratiet.

Et af regeringens udspil er, at kommunerne skal belønnes med 25.000 kroner fra staten, hver gang de får en flygtning i arbejde.

Men netop det forslag er Jacob Bundsgaard er ikke videre imponeret over.

- Historisk har effekten af den type ordninger været meget begrænsede. Da vi sidst havde en tilsvarende ordning med akutjob var det ikke sådan, at der væltede akutjob ind, fordi der var en præmie for at få ledige i akutjob, siger han.

På den anden side understreger Claus Hjort Frederiksen, at det er begrænset, hvor mange penge staten kan bruge på at få flygtninge i beskæftigelse.

- Vi lider voldsomt i øjeblikket under de lave oliepriser. Vi er en olieproducerende stat, og vi mister mange milliarder på den konto. Dertil kommer, at vi har fået de mange flygtninge, siger han og fortsætter:

- Derfor er de offentlige finanser under et voldsomt pres, og jeg har ikke penge i skuffen, som jeg lige kan trække ud og præsentere.

Det er regeringens mål, at hver anden flygtning skal i arbejde.

Hvis det lykkes at få hver anden flygtning i arbejde, vil de offentlige finanser være forbedret med 2,5 milliarder kroner i 2020, lyder vurderingen fra regeringen.

/ritzau/