Økonomiprofessor vurderer, at finanslovsaftalen nedsætter incitamentet til at finde et job. For med aftalen får ledige, der mister dagpenge, seks måneder med kontanthjælp uafhængigt af husstandsindkomst og formue.

Hovedparten af de ledige, som vil tage imod en ny forsørgelse som erstatning for at ryge ud af dagpengesystemet, ville ikke være berettiget til kontanthjælp.

Det vil gå ud over incitamentet til at finde et job, at der nu er mulighed for seks måneders ekstra forsørgelse for dem, der ellers ikke ville kunne modtage forsørgelse, vurderer professor i økonomi ved Aarhus Universitet Niels Westergaard-Nielsen.

- Det er klart, at hvis man havde mistet dagpengene totalt, så havde man et større incitament til at tage et job, siger Niels Westergaard-Nielsen.

Den nye ydelse i finanslovsaftalen adskiller sig fra kontanthjælpen, fordi den ikke modregner husstandsindkomst og formue hos den ledige. Det betyder, at alle ledige, der mister dagpengene i løbet af 2013, kan få en ydelse svarende til kontanthjælp i seks måneder uafhængigt af, hvor meget man har ved siden af.

Beskæftigelsesministeriet oplyser til Berlingske Nyhedsbureau, at cirka halvdelen af de ledige, der mister deres dagpenge, ikke efterfølgende kan gå over til at modtage kontanthjælp, fordi deres ægtefælle tjener for meget, eller fordi deres formue er for stor. Og ifølge de beregningsmæssige skøn vil størstedelen af dem, der nu bliver tilbudt en pose penge, som de ellers ikke havde ret til, tage imod den.

Økonomiprofessoren mener, at det især vil have indvirkning på netop de ledige, der inden finanslovsaftalen ikke ville kunne få kontanthjælp, når dagpengeretten bortfalder.

- Det er den der mellemgruppe, som ikke kunne få kontanthjælp på grund af deres husstandsindkomst eller formue. Der skal ikke ret meget til, før man ikke kan få kontanthjælp eller bistandshjælp, så for dem betyder det noget, siger Niels Westergaard-Nielsen.

Han pointerer dog også, at pengeposen bliver en del lettere, når de ledige går fra at modtage dagpenge til den nye forsørgelse, som er på størrelse med kontanthjælpen.

- Så man har altså stadig et incitament til at tage et job. Også et job til en lavere løn, og det er det, det hele går ud på, siger han.

Det beregningsmæssige skøn fra Beskæftigelsesministeriet er lavet, uden at virkningerne af akutjobpakken, som skal øremærke job til de udfaldstruede, er medregnet. Skønsmæssigt har man regnet med, at omkring 8.200 dagpengemodtagere vil tage imod den ny forsørgelse. Og størstedelen af de 8.200 ville ikke være berettiget til kontanthjælp på grund af ægtefælle og formue.

Den ny forsørgelse er på størrelse med kontanthjælpen og skal hjælpe de mange ledige, som mister dagpengene i løbet af 2013 som følge af de nye dagpengeregler. Det fremgår af finanslovsaftalen mellem regeringen og Enhedslisten, som faldt på plads søndag.

Forsørgelsen indeholder dog et krav om kvalifikationsløft, hvilket betyder, at den ledige skal videreuddanne sig i løbet af de seks måneder. Den ledige må højest gå otte uger uden uddannelse i løbet af de seks måneder, og uddannelsesplanen skal godkendes af en sagsbehandler. Desuden skal den ledige være aktivt jobsøgende.