Som følge af den nye finanslov mister Folkekirkens Nødhjælp 33 millioner kroner til sit hjælpearbejde. Nødhjælpsorganisationen tvinges til at nedlægge 65 stillinger. Uværdigt, lyder det.

Som konsekvens af besparelserne på udviklingsbistanden på finansloven for 2016 mister Folkekirkens Nødhjælp 33 millioner kroner til hjælpearbejdet med verdens fattigste. Det betyder, at organisationen er nødt til at nedlægge 65 stillinger, heraf 45 rundt om i verden og 20 i København.

»Vi har gjort alt for, at nedskæringen rammer færrest mulige af verdens fattigste, men vi har ikke kunnet undgå at reducere vores hjælpearbejde,« siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen i en pressemeddelelse.

Regeringen landede med opbakning fra de øvrige blå partier den nye finanslov for en uge siden. Her bliver der taget to milliarder kroner fra udviklingsbistanden, således at den med sine 0,71 procent af BNI lige akkurat når op over FNs minimumsanbefaling på 0,70 procent. Dog øger regeringen fokus på hjælpen i nærområderne, og der afsættes 300 millioner kroner til EUs fælles håndtering af flygtningekrisen i 2016.

Birgitte Qvist-Sørensen kan kun få øje på én formildende omstændighed:

»Den eneste grund til, at vi ikke er nødt til at svigte verdens fattigste endnu mere, er, at danskerne selv direkte giver flere penge til vores arbejde. Danskerne har de seneste måneder vist, at de ikke tøver med at træde til, når politikerne svigter,« siger hun.

Folkekirkens Nødhjælp sparer blandt andet ved at fremskynde planlagte lukninger af hjælpearbejdet i Kirgisistan, Honduras og Indien.