Mette Gjerskov har i weekenden opdigtet og delt artikel på de sociale medier i håb om at skabe debat.

København. Folketingsmedlem og tidligere fødevareminister Mette Gjerskov (S) har opdigtet og delt en falsk historie på Twitter om kastrerede grønlandske drenge.

Det har hun gjort for at sætte fokus på, at pressens dækning til tider er for detaljeret og direkte krænkende i dens beskrivelse af retssager.

Hun har forsøgt at skabe debat om en konkret sag, hvor et somalisk forældrepar er dømt for at have ladet parrets to døtre omskære.

Pressens beskrivelse af retssagen var for intime, mener hun.

Derfor opdigtede hun og delte en historie om, at to grønlandske drenge var blevet kastreret. Historien lignede og var sat op som en nyhedshistorie. I bunden af teksten havde hun skrevet "Fake News rapporterer".

Spørgsmål: Er det et generelt problem med medierne, der er så stort, at man skal ty til at opdigte historier for at sætte fokus?

- Jeg ser det jævnligt. Det gælder voldtægter og voldtægter af børn. Først er de udsat for krænkelsen, så skal de til politiet med den. Men behøver vi at udbasunere alle detaljerne efterfølgende?

Spørgsmål: Anerkender du, at det er en kontroversiel måde at skabe debat om et emne på?

- Ja, men jeg synes, at det er berettiget. Det her har handlet om at skabe en debat uden at krænke nogen. Det er rigtig svært. Derfor synes jeg, at det er fair at gøre det på den måde.

Spørgsmål: Det vil måske skurre i nogens ører, at det kan være berettiget at bruge falske nyheder på den måde? Er det ikke lidt underligt?

- Næ.

Spørgsmål: Man kan altså bruge falske nyheder positivt?

- Ja, det synes jeg sådan set, jeg har gjort i denne historie.

- Havde jeg brugt den rigtige historie, havde jeg krænket nogen. Så har jeg valgt den mindst krænkende metode for at skabe debat om et emne.

Spørgsmål: Har metoden virket?

- Desværre har de fleste af de journalister, der har reageret på den, ikke givet udtryk for nogen form for selvransagelse i forhold til den måde, man omtaler ting på, men alene hæftet sig ved metoden.

- Meningen er, at det skal vække stof til eftertanke.

/ritzau/