Regeringen er klar til at indføre ordning med faste læger på plejehjem. Det kan forhindre et stort antal unødige indlæggelser og give besparelser på flere hundrede millioner kroner, viser evaluering.

Et stort antal skrøbelige ældre kan slippe for flere tusind unødige og strabadserende indlæggelser og kan få langt bedre lægehjælp, end mange af dem får i dag. Hospitalerne kan få reduceret deres problemer med overbelægning, og for samfundsøkonomien kan der være flere hundrede millioner kroner at spare.

Det er perspektiverne ved at indføre en ordning, hvor beboerne på landets plejehjem får hjælp fra fast tilknyttede læger, som kan tage ud på plejehjemmene og følge de ældre tættere samt være med til at løfte de sundhedsfaglige kompetencer blandt medarbejderne. Det skriver Berlingske.

Det fremgår af en evaluering af et forsøgsprojekt, hvor beboere på syv plejehjem i fem kommuner har fået tilbudt at skifte til en læge, som er fast tilknyttet netop det pågældende plejehjem. De gode resultater fører nu til, at regeringen vil gå efter at udbrede ordningen med faste læger til alle plejehjem i Danmark.

»De ældre, der bor på plejehjem, er nogle af vores allersvageste borgere, og jeg mener, vi har en forpligtelse til at gøre mere for dem. De er dybt afhængige af den hjælp, de får af sundhedspersonalet og har ofte flere sygdomme, som de dagligt behandles for. Derfor er det også vigtigt, at der er et godt samarbejde mellem for eksempel de sygeplejersker, der giver beboerne medicin, og de praktiserende læger, der udskriver den. Og det samarbejde kan blive nemmere og bedre, hvis plejehjemmene får tilknyttet faste læger, og det vil i sidste ende gavne beboerne,« siger sundhedsminister Nick Hækkerup (S).

Med en ordning med faste læger er der lagt op til et brud med den hidtidige praksis på plejehjemmene, hvor beboerne enten fortsætter med at have den praktiserende læge, de havde, før de kom på plejehjem eller bliver tilknyttet en anden læge i lokalområdet, hvis de er tilflyttere.

Konsekvensen har været, at der er tilknyttet et hav af forskellige læger til beboere på det enkelte plejehjem, hvilket har vist sig at være svært at håndtere i hverdagen. I flere år har personale på plejehjem blandt andet i hovedstadsområdet klaget over, at de må bruge en masse tid på at prøve at komme igennem til de forskellige læger, og at nogle af beboernes læger er meget svære at få til at komme ud på sygebesøg.

I stedet har personalet ofte valgt at gøre brug af vagtlæger eller ringe efter en ambulance, hvilket har resulteret i et stort antal ofte unødvendige indlæggelser. De mange indlæggelser af ældre fra plejehjem er således en væsentlig faktor i den overbelægning, der hyppigt er en realitet på de medicinske afdelinger på landets sygehuse.

Ifølge evalueringen fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd – har forsøgsprojektet ført til, at der forekommer betydeligt færre indlæggelser. De såkaldte forebyggelige indlæggelser – der kunne være undgået, hvis problemerne var blevet »afdækket tidligere, og der havde været handlet virkningsfuldt« – er reduceret med 28 procent, og genindlæggelser samt korttidsindlæggelser er reduceret med henholdsvis 27 og 14 procent. Hvis de tal overføres til landsplan, vil det inden for blot 18 måneder være muligt at spare 232 millioner kroner på færre indlæggelser, skønnes det i evalueringen.

Af andre gevinster fremhæves, at der også er sket en reduktion i de ældres medicinforbrug, samt at samarbejdet og kommunikationen mellem læger og plejepersonale er blevet bedre.

Det er Sundhedsministeriet, der sammen med Socialministeriet står bag projektet, og for socialminister Manu Sareen (R) er det vigtigt, at man som ældre har et liv, hvor »den enkeltes selvstændighed og livskvalitet er i fokus«.

»Vi er derfor i fuld gang med at løfte kvaliteten på ældreområdet, og initiativet med de faste læger er en vigtig del af det løft,« siger han.

I Ældre Sagen og blandt personale på pleje­hjemmene, som har været med i projektet, er der også stor begejstring over, at der nu lægges op til at gøre ordningen landsdækkende. Man hæfter sig ikke mindst ved, at faste læger er med til at skabe tryghed og kontinuitet i hjælpen til de ældre.

»Det betyder meget, at de ældre kan slippe for de unødvendige indlæggelser, som de jo faktisk risikerer at dø af. Det er også en stor gevinst, at der kommer en bedre medicinhåndtering, så de ikke fyldes med alt muligt, som de måske ikke har brug for,« siger chefkonsulent Margrethe Kähler, Ældre Sagen.

De praktiserende læger har også en positiv holdning til modellen med faste læger. Den kan være med til at afhjælpe nogle af de praktiske problemer, der er opstået i kølvandet på centraliseringen i kommunerne, hvor de ældre er blevet samlet på færre, større plejecentre med megen køretid til følge for lægerne, vurderer formand for de praktiserende læger Bruno Meldgaard Jensen.

»Det vil også være interessant at høre, hvad beboerne og deres pårørende mener. Desuden er det vigtigt at sikre, at der er en valgmulighed, så de ældre også kan forblive hos deres egen læge, hvis de ønsker det,« siger han.