Et regeringsgrundlag handler ikke kun om de initiativer, der er med på listen. De politiske signaler kan i lige så høj grad aflæses i de ting, som ikke er skrevet ind i køreplanen for en ny regering.

Derfor har man i fagbevægelsen også bidt mærke i, at Venstres tidligere forslag om at halvere fradraget for de faglige kontingenter ikke er nævnt med et eneste ord i det nye regeringsgrundlag, skriver Ugebrevet A4.

»Det tyder på, at de tidligere meldinger om, at vi skulle have en pistol for panden og acceptere det her, alligevel var lidt for vidtløftig. Jeg opfatter det som om, at det nu er blevet banket på plads, at det skal der ikke pilles ved,« siger FOAs forbundsformand, Dennis Kristensen, til Ugebrevet A4.

Han bakkes op af Bente Sorgenfrey, der er formand for hovedorganisationen FTF.

»Det er selvfølgelig positivt, at det ikke fremstår som et ønske at pille ved fradraget for det faglige kontingent. Det kan jo være, at statsministeren har lyttet til den kritik, der har været fra blandt andet fagbevægelsen,« siger Bente Sorgenfrey til Ugebrevet A4.

FTF-formanden vil dog gerne have mere håndfaste garantier fra regeringen, inden hun tør erklære kampen for fagforeningsfradraget for vundet.

»Omvendt kan det jo være noget, som man vil vende tilbage til i forbindelse med treparts-forhandlingerne. Det har jo været på tale. Jeg håber selvfølgelig ikke, at det kommer til at ske, men det er måske lidt naivt at tro på, at det er gemt helt væk,« siger Bente Sorgenfrey.

Fagforeningsfradradraget kom for alvor i fokus i valgkampens sidste dage, da Venstres næstformand, Kristian Jensen (V), over for Avisen.dk meldte ud, at Venstre alligevel ikke ville ændre på fradragsretten for faglige kontingenter.

Dermed gik Kristian Jensen stik imod Venstres økonomiske plan om at hente en halv milliard kroner fra fagforeningsfradraget, og det fik den nu nyudnævnte finansminister, Claus Hjort Frederiksen (V), til at erklære sig direkte uenig med sin partifælle.

Senere samme dag kom Kristian Jensen så med en væsentlig tilføjelse til sin første melding: Det nuværende fradrag kan bestå, hvis fagforeningerne går med til at skære i omkostningerne og sænke fagforeningskontingentet.

Tidligere DA-direktør Jørn Neergaard Larsen (V) fik mandag overdraget ansvaret for Beskæftigelsesministeriet. Med sig fik han en gave i form af en hvid sikkerhedshjelm fra fagforeningen 3F.

Men om 3F og den øvrige fagbevægelse nu kan vide sig sikre på, at der ikke bliver ændret på fagforeningsfradraget i den kommende valgperiode, ønskede Jørn Neergaard Larsen ikke at svare på.

»Ingen kommentarer,« lød beskæftigelsesministerens kortfattede svar på A4s spørgsmål om fradraget for de faglige kontingenter.

BNB