Enhedslisten var søndag ude med riven efter fagbevægelsen. Frank Aaen forklarede den 'pauvre' finanslov med, at store dele af fagbevægelsen ikke 'har lagt nok pres på regeringen', og at 'fagbevægelsen lod sig nøje med akutjobpakken'.

Men Aaens kritik preller helt af på fagforeningens topbosser.

Erik Jylling, formand for hovedorganisationen AC (Akademikernes Centralorganisation):

- Jeg er helt afvisende over for deres kritik. Det må være udtryk for et behov for at flytte aber. Vi har - og vil fortsat varetage vore medlemmers interesser - men det er partierne på Christiansborg, der indgår politiske forlig.

- For os handler det nu først og fremmest om at skabe mere vækst og flere arbejdspladser. I den sammenhæng har Finansloven måske snarere karakter af førstehjælp, siger Erik Jylling.

Bente Sorgenfrey, forbundsformand for hovedorganisationen FTF (Funktionærer og tjenestemænds Fællesråd):

- Det er en overraskende kritik fra Enhedslisten, og jeg kan slet ikke genkende det. FTF har kæmpet som gale for blandt andet at forbedre genoptjeningskravet og de supplerende dagpenge. Vi har bare måttet erkende, at regeringen enten ikke har pengene eller viljen til det.

Uhørt kritik

- Men det er helt uhørt, at Enhedslisten har brug for at give andre skylden. Det er ikke på sin plads, men vi bærer ikke nag. Vi fortsætter samarbejdet ufortrødent, siger Sorgenfrey.



HKs forbundsformand, Kim Simonsen forstår heller ikke Enhedslistens kritik, men er noget mere udfarende i sin kritik af Enhedslisten:

- Jeg vil gerne lægge mig hylden og påstå, at hvis vi ikke havde presset regeringen, så havde regeringen slet ikke indgået forlig med Enhedslisten, siger Simonsen og fortsætter:

- Det havde klædt Enhedslisten at være glad for at have fået en rød finanslov med for eksempel uddannelsestilbud, fjernelse af sukker-og fedtafgiften og en socialpakke for de svageste.

Simonsen erklærer sig tilfreds med finansloven på langt de fleste medlemmers vegne, men der skal skabes flere arbejdspladser og der skal ske mere for de ledige.

- Nu hedder regeringen jo ikke Houdini til efternavn, og dagen efter finanslovsforliget vågner de op til en SAS-sag. Det er ikke nemt at være regering i Danmark, men vi skal dog ikke ud at låne milliarder på samme måde som Grækenland. Det er ikke 35 grader, høj sol og medvind på cykelstierne, men jeg er tilfreds på langt de fleste medlemmers vegne, siger Simonsen og afviser, at det kommer til at betyde noget for samarbejdet med Enhedslisten.

- Jeg sidder fortsat gerne i robåd med Enhedslisten, men jeg foretrækker nok selv at kunne styre båden. Vi deler mange af deres mål, men de skal skyde efter fjenden i stedet for efter os.

'Lyder nærmest ynkeligt'

LO-formand, Harald Børsting er 'forundret' over Enhedslistens kritik:

- Jeg kan slet ikke forstå Enhedslisten, og jeg føler mig overhovedet ikke ramt af deres kritik. Det lyder nærmest ynkeligt i mine ører. Finansloven løser ikke alle problemer med et trylleslag, men der er gode takter og jeg kan konstatere, at LO er blevet imødekommet på 4 ud af de 6 punkter, vi havde peget på, siger Harald Børsting og konstaterer:

- Jeg ved godt, at Enhedslisten opfatter 'pres på regeringen' som råben, skrigen og demonstrationer i gaden. Men så er det godt, at vi kan vise dem et andet klaviatur, siger Børsting.