FTF, 3F og LO er generelt positive over for den finanslovsaftale, regeringen og Enhedslisten har indgået. FOA synes derimod ikke, at regeringens arbejde er godt nok.

Efteruddannelse til de danskere, der falder ud af dagpengesystemet den første halvdel af 2013, er et af de tiltag fra finansloven, som fagbevægelsen er begejstret for. Det skriver b.dk.

Nærmere bestemt betyder tiltaget, at danskere, som står til at miste deres dagpenge i første halvdel af 2013, får en ydelse svarende til kontanthjælp i seks måneder, hvis de indvilger i opkvalificerende efteruddannelse.

Det er især LO og 3F, der bifalder tiltaget om efteruddannelse til dagpengemodtagerne, som parterne længe har efterspurgt:

- Den bedste medicin er at give de ledige mange flere muligheder. Og vi har længe bedt om uddannelsesgarantien, så jeg fryder mig over, at den er blevet en del af finansloven, som vi generelt er meget positive overfor, siger Ejner Holst, sekretær i LO.

Hos 3F har forbundsformand Poul Erik Skov Christensen endnu større ros til finansloven og især tiltaget om efteruddannelse:

- Finansloven tager udgangspunkt i den helt store udfordring for de ledige, nemlig forældede uddannelser. De har fokuseret på det, der kan hjælpe folk, som har problemer med at holde fast på arbejdsmarkedet, og nu skal de køre en bulldozer gennem uddannelsessystemet, så vi kan få flere åbne døre i forhold til uddannelse, siger han.

Mens LO og 3F har masser af skulderklap til regeringens arbejde med finansloven, som de indgik i samarbejde med Enhedslisten, er FTF mere forbeholdne. FTF er hovedorganisation for 450.000 medarbejdere i det offentlige og private, og selv om formand Bente Sorgenfrey er overordnet positiv, har hun et par kritikpunkter:

- Det er ærgerligt, at der ikke skete noget på områderne med genoptjeningskravet og de supplerende dagpenge. Det, vi har fokuseret på under forhandlingerne, har været, at genoptjeningskravet skulle forbedres, så man kan komme hurtigere ind i dagpengesystemet igen. Det er afgørende for den enkelte ledige, siger hun.

Derfor håber Bente Sorgenfrey, at genoptjeningskravet er på papiret, når Enhedslisten til maj har bebudet, at de vil arbejde videre med dagpengesituationen.

Hos FOA mener næstformand Mona Striib slet ikke, at regeringen har lyttet ordentligt til fagbevægelsens råd og ønsker. Derfor er hun ikke særlig tilfreds med den endelige finanslov:

- Der tages nogle skridt i den rigtige retning, men det er stadig ikke nok. Vi har fortsat en situation, hvor folk risikerer at miste deres forsørgelsesgrundlag. Det er positivt, at der er kommet et uddannelseselement i finansloven, men vi har ikke armene højt oppe, siger hun.

Mona Striib mener derfor ikke, at Enhedslisten skal vente helt til maj med at arbejde videre med dagpengeproblemet. Hun ser derimod, at partiet tager arbejdshandskerne på med det samme, da det er en udfordring, der skal løses nu.