Få overblikket: Her er konsekvenserne af rokaden

Statsminister Helle Thorning-Schmidt bekræfter torsdag morgen regeringsrokaden.

Det oplyser hun via Statsministeriets hjemmeside.

Det bliver skatteminister Holger K. Nielsen fra SF, der afløser sin partifælle Villy Søvndal på den vigtige post som udenrigsminister.

Og samtidig bliver den nuværende fødevareminister Karen Hækkerup fra Socialdemokraterne ny justitsminister i stedet for Morten Bødskov.

Posten som ny skatteminister overtages af SFs politiske ordfører Jonas Dahl, mens transportminister Pia Olsen Dyhr (SF)  indtræder i regeringens magtfulde økonomi-udvalg i stedet for Holger K. Nielsen. Til gengæld overtager Holger K. Nielsen hendes hidtidige plads i regeringens koordinationsudvalg. Med rokaden bliver der også plads til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen i regeringens koordinationsudvalg og erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen i regeringens økonomiudvalg.
 
Karen Hækkerups
hidtidige ministerpost i Fødevareministeriet overtages af partifællen og EU-politikeren Dan Jørgensen - en af rokadens mest overraskende udskiftninger.

Morten Bødskov overtaget rollen som EU-ordfører i Social-Demokratiet. Se hvem han afløser her

Den 38-årige EU-parlamentariker havde allerede bebudet, at han ikke ville genopstille ved næste års valg til Europa-Parlamentet, men i stedet ville satse på en politisk karriere i dansk politik. Dan Jørgensen har været medlem af Europa-Parlamentet siden 2004.

Alligevel bliver der trods alt tale om en forholdsvis beskeden ministerrokade for at få enderne til at mødes efter de seneste dages politiske uro. Først med tirsdagens melding om, at den socialdemokratiske justitsminister Morten Bødskov trak sig, og onsdag med SFs Villy Søvndals melding om, at han trak sig som udenrigsminister fra både ministerholdet og Folketinget på grund af dårligt helbred og familien

Læs også: Villy: Min kones sygdom kræver tid og kræfter for mig

Med ministerrokaden onsdag bliver der ikke ændret på den partimæssige placering af de vigtige ministerposter i Udenrigsministeriet og Justitsministeriet. SF beholder udenrigsministerposten, og justitsministeren bliver ved med at være være socialdemokrat. Og de radikale ministre bliver slet ikke berørt af ændringerne.

BTs politiske kommentator, Søs Marie Serup, havde allerede før rokaden faldt på plads regnet med, at Villy Søvndals post som udenrigsminister ville blive overtaget af den hidtidige skatteminister Holger K. Nielsen (SF).

 - Han vil være en fremragende udenrigsminister, fordi han er god til at fortælle om dilemmaer. Og så har han en tyngde i dansk politik, som der efterhånden er brug for på Asiatisk Plads. De har været meget igennem i Udenrigsministeriet, der har været mange tunge sager, og det kræver en stærk og sikker styring nu, lød vurderingen fra BTs politiske kommentator forud for ministerrokaden.

Regeringens nye skatteminister Jonas Dahl fra SF får sin første ministerpost som 35-årig. Han blev første gang valgt til Folketinget ved valget i november 2007 og har været politisk ordfører for SF siden foråret.

Den socialdemokratiske gruppeformand Henrik Dam Kristensen var i timerne forud for regeringsrokaden af mange nævnt som et muligt emne til en ny ministerpost, men han forbliver altså som gruppeformand for Socialdemokraternes folketingsgruppe.

Og heller ikke i denne omgang fik partiets politiske ordfører Magnus Heunicke altså lov til at få en ministerpost.

Torsdagen bliver en travl dag, hvor de nye ministre er i audiens på Amalienborg 11.30.

En time senere siger de afgående ministre farvel til Dronningen.

Overdragelses-forretningerne i de enkelte ministerier kommer til at foregå efter følgende plan:

Klokken 13.00: Skatteministeriet
Klokken 13.15: Justitsministeriet
Klokken 15.30: Udenrigsministeriet
Klokken 16.00: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Læs også: