Et flertal i Europa-Parlamentet har vedtaget, at internetudbydere ikke længere må blokere eller sinke internettjenester udbudt af deres konkurrenter.

Hvis forbindelsen på din Skype-linje hakker, eller billedet fryser på dit Netflix, ja, så kan du fremover ikke længere klandre internetudbyderen for at have skruet ned internethastigheden. Det har Europa-Parlamentet nemlig sikret torsdag med vedtagelsen af en større telepakke, hvor også de dyre roamingtakster er blevet sløjfet.

Lovgivningen har vist sig nødvendig, da BEREC (Sammenslutningen af Europæiske Tilsynsmyndigheder inden for Elektronisk Kommunikation) for eksempel har rapporteret, at flere internetudbydere blokerer eller bremser såkaldte voice over IP-tjenester som Skype, der bruges til at foretage telefonopkald via internettet, skriver Europa-Parlamentet på sin hjemmeside.

Det er et problem, da internetudbyderne dermed kan fremme deres egne produkter med højere hastighed i forhold til konkurrenternes. Et tænkt eksempel er, at Yousee kan bremse internethastigheden for streamingtjenester som HBO Nordic for at fremme deres egen streamingtjeneste YouBio.

Troels Møller, medstifter af den uafhængige internetpolitiske tænketank Bitbureauet, hvis mål er at kæmpe for et frit internet, kalder vedtagelsen for en »succes«.

»Det vil betyde, at teleselskaberne ikke må forskelsbehandle i datatrafikken mellem serviceudbydere på nettet, og det er rigtig godt for forbrugerne, at der ikke er denne diskrimination,« siger han.

Ifølge Troels Møller har Europa-Parlamentets lovbehandling lukket for teleindustriens »smuthuller« i EU-Kommissionens oprindelige udkast.

Rina Ronja Kari, medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, har været med til at lukke for de smuthuller.

»Det er en sejr for alle, der ønsker et frit internet, frem for et internet, hvor forbrugerne kun har adgang til de internettjenester, som telegiganterne mener, de kan tjene penge på,« siger Rina Ronja Kari i en skriftlig kommentar.

Den liberale gruppes forhandler på telepakken, Jens Rohde (V), vurderer, at netop delen om netneutralitet kommer til at skabe diskussion i Ministerrådet, når de ansvarlige ministre for telekommunikation skal vedtage telepakken.

»Det har været en hård knast at få kompromisser igennem om netneutralitet. Fronterne har været trukket alt for hårdt op mellem socialister og konservative,« siger Rohde, der er tilfreds med kompromisset.