Fransk modstand mod den danske statsminister som formand for Det Europæiske Råd kan betyde, at der først bliver sat navn på posten til efteråret, skriver netmediet EUobserver. Tysk medie mener dog at vide, at Frankrig allerede har besindet sig.

Spekulationerne om en kommende EU-toppost til Helle Thorning-Schmidt (S) kan potentielt fortsætte helt frem til efteråret - også selvom Thorning gentagne gange har slået fast, at hun ønsker at blive som dansk statsminister.

På rygtebasis bliver Thorning sat i forbindelse med posten som formand for Det Europæiske Råd, hvor hun i så fald skal afløse belgiske Herman Van Rompuy, men ifølge netavisen EUobserver er det nu usikkert, hvorvidt EU-landenes stats- og regeringschefer kan nå til enighed om netop den post, når de mødes i denne uge.

Kilder i EU fortæller således til mediet, at det er sandsynligt, at der blot bliver sat navn på, hvem der skal afløse britiske Catherine Ashton som EUs udenrigspolitiske chef, og en aftager for Rompuy bliver »muligvis« først fundet til efteråret.

En EU-kilde siger til EUobserver, at »hvis en komplet aftale er mulig, går vi efter det, ellers vil det kun være den udenrigspolitiske chef«, mens en anden understreger, at det »bestemt er en mulighed«, at der kun bliver fundet en afløser for Ashton.

Det er ifølge flere internationale medier modstand fra den franske præsident, Francois Hollande, der holder den danske statsminister fra jobbet som afløser for Rompuy.

Frankrig skulle angiveligt have svært ved at acceptere Thorning, der kommer fra et ikke-euroland, da det sender et uheldigt signal, som en højtstående fransk embedsmand søndag forklarede det til avisen Financial Times.

Men måske har Frankrig allerede besindet sig, lyder det andre steder.

Den tyske avis Süddeutsche Zeitung skrev således søndag, at Hollande allerede har opgivet sin Thorning-modstand.

Det skulle angiveligt - og ifølge den tyske avis’ EU-korrespondent - være fordi, at Hollande til gengæld får sin tidligere finansminister Pierre Moscovici ind som den næste økonomikommissær.

Eneste sikre ting er efterhånden, at rygterne om fordelingen af de kommende topposter i EU ikke dør ud, før de endegyldig er besat.