EUs ledere er torsdag på et møde blevet enige om at sende flere penge til overvågningen af bådflygtninge i Middelhavet. Derudover sættes der ind mod smuglernetværk og effektiv returnering af flygtninge.

EUs værn mod de flygtningestrømme, der søger mod Europa skal forstærkes.

Det er EUs ledere torsdag blevet enige om på et ekstraordinært møde i Bruxelles, efter mange hundrede flygtninge i weekenden druknede ved et forlis ud for Libyens kyst.

»Der ingen tvivl om, at situationen er alvorlig. Der er tale om en menneskelig tragedie, som udspiller sig i Middelhavet. Det er en uacceptabel situation, og vi skal gøre mere sammen,« siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på et pressemøde sent torsdag ifølge TV 2 News.

EU-landene er blandt andet enige om at tredoble støtten til operation Triton, der patruljerer i Middelhavet, hvor mange bådflygtninge sejler mod Europa.

Helle Thorning-Schmidt forklarer, at EU-landene yderligere vil se på, hvordan man kan stille mandskab og materiel til rådighed for at hjælpe med de massive flygtningestrømme, der søger mod Europa.

»Danmark kommer til at levere,« lyder løftet fra den danske statsminister, der dog endnu ikke har et klart svar på, hvad de enkelte lande vil bidrage med.

»Vi kan levere flere politifolk til Frontex (EUs grænseagentur, red.), mandskab fra Beredskabsstyrelsen eller et bidrag, som kan overvåge fra luften,« siger hun.

EUs 28 lande har også givet grønt lys til EU-udenrigschef Federica Mogherini om at indlede forberedelserne til en militær operation, der kan slå ned på menneskesmuglere ved blandt andet at indfange og ødelægge de både og skibe, der bliver brugt til at smugle flygtninge over Middelhavet.

Den operation kan Danmark dog ikke være en del af på grund af det danske forsvarsforbehold.

Ifølge EU-præsident Donald Tusk skal der også ses på, hvordan flygtninge, der afvises, kan blive sendt retur på en »effektiv« måde.

Derudover ønsker EU-lederne, at der arrangeres et topmøde mellem EU og Den Afrikanske Union, hvor situationen skal diskuteres.

Ifølge Helle Thorning-Schmidt er det særlig vigtigt, at arbejdet med at dæmme op for bådflygtningene skal følges af en indsats i de lande, hvor flygtningene kommer fra.

»Vi skal også hjælpe de medlemslande, der har det inde på livet,« siger Helle Thorning-Schmidt, som også slår fast, at opgaven ikke vil være løst natten over.

»Der er ikke nogen lette løsninger. Dilemmaerne er store, og det kan ikke løses ved at tage imod flere flygtninge, for så vil der følge flere efter, og så vil der være flere tragiske ulykker,« siger hun.

Sidste år mistede 3.400 mennesker livet på vej over Middelhavet, og det tal er allerede oppe på 1.750 i år efter forliset i weekenden.