De 28 EU-ambassadører er ved at få de sidste detaljer på plads omkring de hårde økonomiske sanktioner mod Rusland. Man er klar til at gå efter præsident Putins inderkreds.

EU: Efter et langt tilløb ser EU tirsdag ud til at kunne vedtage hårde økonomiske sanktioner over for Rusland. Det skriver b.dk.

Siden torsdag i sidste uge har de 28 EU-ambassadører i Bruxelles arbejdet på at få alle detaljer på plads, og ved indgangen til et nyt møde tirsdag morgen tegnede det til en aftale, inden dagen er omme.

Tysklands kansler Merkel, Frankrigs præsident Hollande og premierministrene Cameron i Storbritannien og Renzi i Italien holdt videokonference med USAs præsident Obama mandag aften, hvor de blev enige om, at det var tid til at skrue op for de hårde sanktioner.

Financial Times har offentliggjort de centrale dele af det juridiske dokument, som EU-ambassadørerne diskuterer, og det viser, at det fortsat er en våbenembargo over for fremtidige kontrakter samt sanktioner mod de statskontrollerede, russiske storbankers adgang til de finansielle markeder, der er kernen i sanktionerne. Desuden indføres forbud med salg af højteknologi til våbenindustrien og højteknologi til fremtidens jagt på olie i Arktis og skiferolie.

Det Hvide Hus udsendte efter Obamas samtale med de fire europæiske stats- og regeringsledere en meddelelse, hvor man gjorde det klart, at USA og EU nu koordinerer sanktionerne, så man får lagt det maksimale pres på præsident Putin i Rusland.

Ikke mindst hvad angår de russiske storbankers adgang til de finansielle markeder er koordineringen afgørende, fordi amerikanske og europæiske investorer i dag udgør en meget stor del af køberskaren til de russiske bankers obligationer og aktier. Det kan betyde, at USA også vil skærpe sine sanktioner på netop det område i denne uge.

Målet med sanktionerne er at få Putin til at stoppe sin støtte til de prorussiske separatister, der i øjeblikket kæmper indædt med den ukrainske hær om kontrollen med en række områder i det østlige Ukraine.

Foreløbigt er der intet, som tyder på, at Putin er ved at ændre holdning til konflikten. Tværtom er strømmen af russiske våben ind over grænsen til separatisterne ifølge vestlige efterretninger kun intensiveret siden nedskydningen af passagerflyet MH17 i forrige uge.

Tysklands efterretningschef har dog ifølge magasinet Der Spiegel fortalt kansler Merkel, at de indflydelsesrige russiske oligarker er begyndt at tvivle på Putins konfrontatoriske tilgang til konflikten.

Netop oligarkerne vil EU også forsøge at ramme. De 28 EU-ambassadører blev således enige mandag aften om at udvide kriterierne for sanktioner mod personer og selskaber, så man også kan ramme Putins inderkreds.

Det skulle ifølge EUobserver i første omgang kunne tilføje yderligere otte personer og tre selskaber til sanktionslisten, men navnene bliver sandsynligvis først offentliggjort sent tirsdag eller onsdag.