Magasinet »Folk i Bevægelse« har dækket EUs topmøder i årevis. Nu nægtes bladet adgang til EUs pressecenter, og det får Folkebevægelsen mod EU til at kræve statsministeren på banen.

Gennem en længere årrække har det danske magasin »Folk i Bevægelse« dækket EUs topmøder, men det er slut nu. Bladet nægtes adgang til EUs pressecenter med den begrundelse, at bladet udgives af en tværpolitisk organisation.

Organisationen bag bladet er Folkebevægelsen mod EU. Her er man dybt rystet over udelukkelsen, og bevægelsen har nu sendt et brev til pressens minister, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), for at få hende til at gribe ind.

»Det er fuldstændig uacceptabelt. Bladet er et anerkendt dansk medie efter den danske medieansvarslov, og vi har nogle fagmedarbejdere, der dækker topmøderne journalistisk. Det har vi gjort i årevis,« siger Søren Søndergaard (N), medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

»Hvis man mener, at EU har et demokratisk underskud, så kan man hvert fald konstatere, at det er blevet større,« siger han.

Spørgsmål: Mener du, at afvisningen er udtryk for censur?

»Vi kan kun konstatere, hvad effekten er. Effekten er censur. Effekten er, at et EU-kritisk medie bliver udelukket fra det, som andre medier har adgang til. Begrundelsen, der er givet, er fuldstændig hul i hovedet,« siger Søren Søndergaard.

Han fortæller, at Dansk Journalistforbund er involveret i sagen og støtter kravet om, at »Folk i Bevægelse« atter får adgang til at dække topmøderne.

Folkebevægelsen mod EU forventer, at statsministeren griber ind, så »Folk i Bevægelse« får mulighed for at dække de fremtidige møder.

»Vi forventer helt åbenlyst, at statsministeren meddeler, at udelukkelsen ikke kan accepteres fra dansk side. Det kan jo ikke være sådan, at statsministeren holder pressemøde efter et topmøde i Bruxelles, hvor en del af den danske medieverden ikke må deltage,« siger Søren Søndergaard.

Det har ikke været muligt for Berlingske Nyhedsbureau at få en kommentar fra Helle Thorning-Schmidt.