EU-forslag, der lægger op til, at undervisningsmateriale skal kulegraves for kønsstereotypt og sexistisk indhold, splitter danske politikere.

I anti-sexismens tegn er billeder af kvindelige sygeplejersker, mandlige politibetjente og brandmænd måske på vej ud af de europæiske lærebøger. Det kan nemlig være sexistisk at fremstille faggrupper på den måde, lyder det fra tilhængere af et nyt EU-forslag, mens modstandere ryster på hovedet.

I skyggen af den sydeuropæiske gældskrise og den værste flygtninge- og migrantkrise i årtier, sætter EU-Parlamentet nu kvinderne på dagsordenen i et opsigtsvækkende forslag.

I morgen skal parlamentet stemme om forslag, der skal få flere kvinder til tops i uddannelsessektoren og sikre, at unge skolepiger ikke ender med at få et forkvaklet og stereotypt billede af deres eget køn.

Udvalg for ligestilling

Forslagene, der skal til afstemning hos Europa-Parlamentets 751 medlemmer, er allerede blevet stemt igennem i udvalget for kvinders rettigheder og ligestilling, hvor et flertal mener, at undervisningsmateriale skal renses for kønsmæssige ‘stereotyper’ og ‘sexistiske forvridninger’.

Dansk Folkepartis EU-parlamentariker Anders Vistisen undrer sig:

»Jeg ved ikke, hvordan man har tænkt sig at gøre det her i praksis. Har EU tænkt sig, at der skal sidde EU-kontrollanter og læse samtlige lærebøger igennem for at sikre, at der er ikke står ‘kvindelig frisør’ eller ‘mandlig brandmand’?«

En anden anbefaling går på, at der skal sikres en mere ligelig fordeling mellem mandlige og kvindelige forskere på universiteter. I forslaget henvises, der direkte til de kønskvoter, der allerede har ramt erhvervslivets bestyrelser i lande som Norge og Sverige.

Ifølge Anders Vistisen kan et sådant forslag i praksis fungere ved, at uddannelsesinstitutionen pålægges at ansætte et bestemt antal kvindelige medarbejdere. Alternativt skal uddannelsesinstitutionen altid vælge kvinden, hvis den står overfor en mandlig og kvindelig jobansøger, der begge er kvalificerede til jobbet, mener han.

»Det er noget teoretiserende EU-gejl. Det minder lidt om situationen i Sverige, hvor man var nødt til at opfinde intetkøn for ikke at fornærme nogen. Kvinder klarer sig lige nu rigtig godt i uddannelses-sektoren, og for mange af dem må det da være en nedladende måde at lave ligestilling på. Jeg tror f. eks., at Pia Kjærsgaard ville have været ked af, hvis hun var blevet formand for Folketinget, alene fordi der var en kvote, der sagde, at hver anden gang skulle det være en kvinde,« siger Anders Vistisen.

Stemmer EU-Parlamentet ja til anbefalingerne, vil det være EU-Kommissionen, der formelt skal stille forslaget, som EU landenes ministre i sidste instans skal vedtage.

Ifølge Anders Vistisen peger historiske afstemninger om ligestilling på, at forslaget vil blive stemt igennem.

»Vi står midt i en historisk flygtninge- og migrations-katastrofe i Europa. Økonomien er i mange lande stadig i recession, så jeg kan godt forstå, hvis der er nogle helt almindelige vælgere, der river sig i håret over, hvad vi bruger vores tid på,« siger Anders Vistisen.

Se også dagens leder her.