I Sverige og i England har domstole bedt EU-Domstolen dømme i to nationale sager om telelogning.

København: Mens Venstre er villig til at indføre sessionslogningen, er domstolene i vores nabolande kommet i tvivl om, hvorvidt telelogning overhoved er lovligt.

I Sverige og i England har domstole bedt EU-Domstolen tage stilling i to nationale sager om telelogning, der kan stride mod en EU-dom fra 2014.

Dommen fastslog, at EU's logningsdirektiv var i strid med privatlivets fred og persondatabeskyttelse. Men hos det danske Justitsministeriet mener man ikke, at EU-dommen fra 2014 gør danske logningsregler ugyldige.

- Det, der undrer mig, er, at man fra dansk side kan sige så skråsikkert, at man er på sikker grund, når domstolene i en række EU-lande er i tvivl eller direkte har erklæret nationale regler for ugyldige, siger direktør i Tænketanken Justitia, Jacob Mchangama.

Han forstår ikke, at man ikke venter på de nye afgørelser fra EU-Domstolen vedrørende Sverige og Storbritannien, før man fremsætter et forslag om at genindføre sessionslogning, som justitsminister Søren Pind (V) agter.

- Der er selvfølgelig et råderum for fortolkning på afgørelsen fra 2014, men det virker mærkværdigt, at Danmark vil gå endnu videre, og at man ikke i det mindste vil vente på, at der kommer den her afgørelse fra EU-Domstolen, siger han.

Ifølge Jacob Mchangama kan den danske regering heller ikke undslå sig med, at afgørelserne trækker ud. For det forventes, at der kommer en afgørelse inden for overskuelig fremtid.

- Hvis EU-Domstolen klart siger i den svenske sag, at det er ikke foreneligt at indsamle de her data med de retsikkerhedsgarantier, som gælder i den svenske lovgivning, så vil det umiddelbart være svært for Danmark at sige, det berører ikke os, vurderer han.

Det ventes at Søren Pind fremsætter er lovforslag om sessionslogning i marts.

Den tidligere regering afskaffede sessionslogning i 2014.

/ritzau/