Udlændingestyrelsen har genoptaget 166 sager om børn, der har ansøgt om familiesammenføring i Danmark.

København. En EU-dom fra april har givet over 166 personer, der som børn har fået afslag på familiesammenføring med en forælder i Danmark, en ny chance for at komme til Danmark.

Udlændingestyrelsen oplyser, at den har modtaget 166 anmodninger fra personer, der ønsker deres sag om familiesammenføring genoptaget.

Af de 166 har foreløbigt 28 personer fået tilladelse til at komme til Danmark. Ingen har endnu fået deres sag afvist. Udlændingestyrelsen behandler fortsat de resterende anmodninger.

Det er den såkaldte Genc-dom fra april, der har ændret omstændighederne for en række personer, der tidligere har fået afslag på familiesammenføring. Dommen er opkaldt efter den på daværende tidspunkt 25-årige tyrker Caner Genc.

Caner Genc fik i sin tid afslag på familiesammenføring, fordi han ifølge de danske myndigheder ikke havde udsigt til at kunne blive ordentligt integreret.

Hans anmodning faldt for et krav om, at hans skulle kunne opnå en vellykket integration ud fra politisk bestemte parametre.

På det tidspunkt gjaldt kravet dem, der havde været længere end to år om at få sendt ansøgningen om familiesammenføring afsted. To år regnet fra det tidspunkt, hvor de fik lov til at søge.

Kravet blev indført tilbage i 2004. Men EU-Domstolen underkendte kravet, da Cancer Genc tog sin sag til domstolen. Begrundelsen var, at man ikke kan have et sådan krav, der kun finder anvendelse efter fristen på to år.

Dommen har betydet, at Udlændingestyrelsen har skullet genoptage sager fra 2004-2016, hvor børn har fået afslag på familiesammenføring med henvisning til kravet.

Udlændingestyrelsen har i perioden givet afslag til 863 personer med integrationskravet som begrundelse. Det fremgår af et folketingssvar fra 20. september.

Det er dog kun 561 af de 863 personer, der i dag kan være mulige ansøgere. De har modtaget brev fra Udlændingestyrelsen om, at de kan få deres sag genoptaget.

Genc-dommen betød også, at regeringen hastebehandlede nye regler for familiesammenføring, så dommen ikke ville efterlade et fremtidigt hul i de danske regler for familiesammenføring.

De nye regler består af en aldersgrænse for familiesammenføring, så alle børn over otte år nu skal integrationsvurderes. Loven gælder dog ikke flygtningebørn.

Både Enhedslisten, De Radikale og Alternativet kritiserede den nye lovgivning, da de ikke mener, man bør integrationsvurdere børn.

/ritzau/