Samtlige partier i Folketinget har besluttet at sende et dansk Hercules-transportfly til Irak for at hjælpe USA og Irak i kampen mod Islamisk Stat.

Med opbakning fra samtlige politiske partier har Flyvevåbnet fået mandat til at sende et Hercules-transportfly til det nordlige Irak for at levere blandt andet våben til Irak og USAs kamp mod den ekstremistiske oprørsgruppe Islamisk Stat (IS).

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) er glad for, at der står et enigt folketing bag beslutningen.

»Det sender et meget klart signal til de danske soldater, der skal i aktion, når flyet går på vingerne, om, at det er hele Folketinget, der bakker op om deres arbejde. Og så er det et budskab til civilbefolkningen i Nordirak om, at der er et håb, og at der er hjælp på vej. Det er en jo befolkning, der er blevet angrebet på frygteligste vis. Vi har set massehenrettelser, voldtægter og folk, der er blevet taget som slaver,« siger Nicolai Wammen.

Som det eneste parti har Enhedslisten tøvet med at bakke op om forslaget, fordi det frygtede, at bidraget ville være i strid med folkeretten, og at mandatet kunne bruges til at sende danske kampfly og soldater til Irak.

Tvivlen blev dog manet til jorden af forsvarsministeren i det hastesamråd, som Enhedslisten havde indkaldt ham og udenrigsminister Martin Lidegaard (R) til onsdag formiddag.

»Vi har fået et klart svar fra forsvarsministeren til Folketinget. Det vil kræve en ny beslutning, såfremt danske kampfly eller kampsoldater skal indsættes i Irak, og på den baggrund stemmer vi for,« sagde Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen (Ø), forud for afstemningen.

Udenrigsminister Martin Lidegaard glæder sig ligeledes over den brede politiske opbakning:

»IS er en af de største - hvis ikke den største - trussel, det internationale samfund står over for lige nu. Vores bidrag til den igangværende operation vil selvsagt ikke udrydde IS, men skal bruges til at hjælpe irakerne til selv at modgå IS’ fremmarch,« siger Martin Lidegaard i en skriftlig kommentar.

Hercules-flyet skal transportere »lette våben« og ammunition. Men våbnene kan i sidste instans ende hos den terrorstemplede kurdiske organisation PKK. Ifølge Berlingske bekræfter Forsvarets Efterretningstjeneste i et nyt svar til Folketingets Forsvarsudvalg, at PKK deltager i kampen mod IS i det nordlige Irak.

Forsvarsminister Nicolai Wammen forsikrer, at Danmark arbejder tæt sammen med amerikanerne og Iraks regering for at sikre, at våbnene ender i de rette hænder.

»Der er ikke nogen leverancer, hverken fra danske fly eller amerikanske fly, til PKK. Våbnene går til kurderne i det nordlige Irak,« siger han.

Hercules-flyet med 55 livvagter og besætning letter allerede fra Flyvestation Aalborg torsdag og flyver i første omgang til Cypern, hvorfra transportopgaverne skal klares.

Forsvarsministeren anerkender, at det ikke er uden risici, de danske soldater drager afsted:

»Der er altid en risiko, men det er klart, at vi fra dansk side gør alt, hvad vi kan, for at sikre fly og besætning bedst muligt. Det er toptrænede soldater i et fly, der er beregnet til opgaven, som nu har en mission foran sig. Jeg har meget stor tillid til vores folk,« siger han.