Gang på gang går demente ældre hjemmefra – og ofte med fatale følger.

Det skete så sent som den 3. december i Esbjerg, hvor en 70-årig mand blev fundet død i Dyreskoven i Esbjerg. Det kunne måske være forhindret, hvis han havde været udstyret med en indopereret gps.

Det vil politikerne i sundheds- og omsorgsudvalget i Esbjerg nu debattere med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og ældreminister Thyra Frank (LA).

Udvalgsformand Henning Ravn (V) erkender, at emnet er kontroversielt.

»Det er der slet ingen tvivl om. Det er heller ikke et spørgsmål om, at vi som udvalg vil have den her løsning. Det handler for om at sætte gang i en national debat om chips. Det er en teknologisk mulighed, men ikke noget, vi har taget stilling til som samfund,« siger han til BT.

Hos Alzheimerforeningen tvivler direktør Nis Peter Nissen på, at teknologien nu også er moden til at indoperere gps-chipsene.

»Mig bekendt er der et problem med, at batterierne ikke kan holde ret længe, men hvis det kan løses, har jeg som sådan ikke noget problem med løsningen, så længe den demente og familien selv ønsker det.«

Anderledes skeptisk er flere ældreordførere på Christiansborg.

»Af alle typer af overvågning, jeg har hørt om, er det dog alligevel det mest håbløse forslag. Jeg har selv arbejdet med demente, og det er slet ikke det, der skal til. Man skal se på bedre bemanding på ældrecentrene i stedet for,« siger Kirsten Normann Andersen (SF).

Også hos Dansk Folkeparti er modstanden til at tage og føle på.

»Det lyder som en aprilsnar,« siger Jeppe Jakobsen, da BT ringer ham op.

»Jeg er med på, at man giver demente gps’er på tøjet, men det er jo fuldstændig vanvittigt at indoperere dem. Det er som taget ud af en George Orwell-roman. Jeg har svært ved at tage det seriøst,« siger han og mener, at man i stedet bør indrette plejehjemmene, så det er svært at stikke af.

Astrid Krag (S) mener, idéen er som taget ud af ’en grum fremtidsfilm’.

»Det ville være bedre at sikre medarbejdere nok til at pleje den nødvendige omsorg for de demenssyge,« siger hun.

Mindre afvisende er man i regeringspartierne.

»For os i Venstre lyder forslaget umiddelbart grænseoverskridende, selvom vi bestemt deler det udgangspunkt, at vi skal bruge ny og moderne teknologi til at styrke pleje og omsorg for vores ældre, hvor det giver mening,« siger ældreordfører Jane Heitmann (V).

Brigitte Klintskov Jerkel (K) kalder det 'helt afgørende', at de demente selv tager stilling til, om de vil have en chip indopereret. Vel at mærke inden de bliver demente.

Det er May-Britt Kattrup (LA) enig i.

»Det må aldrig blive et skridt mod et overvågningssamfund,« siger hun.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er med på at tage debatten, men skriver i en email til BT:

»Personligt bryder jeg mig ikke om chipidéen, og synes der er stor forskel på, om man selv træffer en sådan beslutning, inden man bliver dement, eller om det er en beslutning, samfundet vil træffe på den enkeltes vegne.«

Ministeren vil drøfte sagen med børne- og socialminister Mai Mercado (K), der har ansvaret for serviceloven.

Har du fået hørt ugens nye afsnit af BTMX-podcasten 'Vi elsker clickbait'? Download det gratis i Itunes eller lyt med her: