Regeringens støtteparti vil have svar på, hvilke torturstater Forsvarets Efterretningstjeneste henter oplysninger fra.

Enhedslisten vil hverken bruge waterboarding, elektriske stød eller andre torturmetoder. Men regeringens støtteparti vil på bedste parlamentariske vis forsøge at hive nogle svar ud af forsvarsminister Nicolai Wammen (S).

Partiet kalder ministeren i samråd for at blive klogere på det udvidede efterretningssamarbejde mellem Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og såkaldte torturstater, som Politiken skriver om torsdag.

»Jeg vil have at vide, hvilke lande Danmark samarbejder med. Er det militærdiktaturet i Egypten? Er det Assads brutale regime i Syrien? Hvem er det, som FE henter oplysninger fra? Og hvordan står det mål med, at vi ellers har en regering, som bryster sig af at være foregangsland mod tortur?« siger Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen (Ø).

Han kalder det »fuldstændig uacceptabelt«, at FE bruger efterretninger fra stater, der er kendt for at bruge tortur for at fremtvinge oplysninger. Især set i lyset af at man i en nylig rapport fra Det Amerikanske Senats efterretningskomité konkluderer, at oplysninger fremskaffet ved tortur er utroværdige.

»Vi bør sende et klart signal om, at hvis man bruger tortur, så kan man ikke samarbejde med den danske efterretningstjeneste. Forsvarsministeren bør sige klart fra,« siger Nikolaj Villumsen.

Nicolai Wammen siger til Politiken, at han har fuld tillid til, at FEs samarbejde med udenlandske partnere sker i overensstemmelse med dansk ret og internationale forpligtelser.

Samme tillid har Nikolaj Villumsen ikke til FE, heller ikke selv om efterretningstjenesten forsikrer, at oplysninger indhentet fra torturstater altid bliver sammenholdt med den viden, som FE allerede er i besiddelse af.

Forsvarsordføreren mener ikke blot, det er uacceptabelt at bruge oplysninger fra torturstater. Det kan også være farligt for Danmark, da oplysningerne ikke er troværdige.

»Det kan risikere at lede de danske myndigheder på vildspor, og det kan i yderste konsekvens være farligt. Så man er på meget dybt vand,« siger Nikolaj Villumsen.

Han opfordrer forsvarsministeren til at sige fra over for de lande, der bruger tortur.

»Vi skal stille klare krav til vores samarbejdspartnere, lige meget hvem det er. Lige meget om man er USA eller Assad-regimet i Syrien, så skal man afholde sig fra at bruge tortur,« siger Nikolaj Villumsen.