Kommunerne skal ikke længere tvinges til at sende hjemmepleje i udbud. Det siger Enhedslisten, efter endnu en privat udbyders konkurs.

I kølvandet på det private plejefirma Tryghedsplejens konkurs efterlyser Enhedslisten en lovændring.

I dag skal kommunerne udbyde eksempelvis hjemmehjælp, så borgerne kan vælge mellem forskellige løsninger. Den mulighed skal afskaffes, siger ældreordfører Finn Sørensen (Ø).

»Det er helt urimeligt, at de ældre skal udsættes for den utryghed, der opstår, når en privat leverandør ikke længere synes, der er profit nok i opgaven. Det kan heller ikke være rigtigt, at kommunerne skal udsættes for de ekstra omkostninger, det giver, når de med timers varsel skal overtage opgaven. Det går ud over andre velfærdsopgaver,« siger han.

Tryghedsplejens konkurs påvirker ifølge fagforbundet FOA ældreplejen i 11 kommuner landet over. Tidligere på ugen drejede plejefirmaet Bonderosen i Nordsjælland nøglen rundt. Finn Sørensen hæfter sig ved, at de aktuelle konkurser blot er to af mange. Han forventer, at flere følger efter.

»Vi foreslår, at vi ophæver privatiseringstvangen. Det vil give alle kommuner mulighed for at beslutte, at de beholder opgaven på egne hænder, så de kan sikre borgerne den fornødne tryghed for, at opgaven bliver løst. Så slipper de også for at bruge ressourcer på at sende opgaverne i udbud, på kontrol af leverandøren og for ekstra omkostninger, når denne går konkurs,« siger han.

Finn Sørensen giver ikke meget for argumentet om, at det giver valgfrihed og konkurrence, når flere byder sig til.

»Jeg kan ikke se, at der er noget galt i, at det offentlige har monopol på levering af velfærdsydelser. Jeg mener, at det er dybt skadeligt med den form for konkurrence, som kommer af denne privatisering. For det er i virkeligheden et pres på den offentlige sektor for, at den skal opføre sig som et privat firma og se mere på kroner og øre end kvalitet,« siger Finn Sørensen.