Goldman Sachs er parat til lægge hele DONG-aftalen frem for Folketingets Finansudvalg. Det er en interessant melding, mener Enhedslisten, der nu håber på fuld klarhed.

Det er både »positivt« og »interessant«, når Goldman Sachs nu kommer med den opsigtsvækkende melding, at investeringsbanken vil give Folketingets Finansudvalg mulighed for at granske alle detaljer i DONG-aftalen.

Det mener Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted (Ø), efter den amerikanske bank i onsdagens Berlingske skriver et nyt kapitel i det opsigtsvækkende forløb omkring salget af statsaktier i energiselskabet.

Enhedslisten har markeret sig som en af de skarpeste kritikere af salget og ikke mindst forløbet bagefter, og nu håber Pelle Dragsted, at der kan komme klarhed.

»Jeg synes, det er en spændende melding. Finansministeriet og den tidligere finansministers (Bjarne Corydon (S), red.) hovedargument mod at skabe åbenhed omkring det her salg af DONG har været, at det skræmmer investorer væk. Det går Goldman Sachs jo ud og afkræfter nu,« siger Pelle Dragsted.

»Min holdning er, at når man sælger noget, der er hele Danmarks ejendom, så må man lade investorerne vide, at der er brug for åbenhed,« fastslår ordføreren.

Goldman Sachs forklarer i Berlingske, at meldingen skal ses i lyset af, at bankens investering i DONG er »ekstraordinær« og har skabt furore i det politiske landskab, der kulminerede med SFs exit fra regeringen i januar sidste år.

»Det står klart, at situationen omkring vores investering i DONG er ekstraordinær. Der har været meget politisk bekymring, ligesom flere politiske partier har udtrykt et ønske om fuld åbenhed. Det er vi klar til at imødekomme, hvis finansministeren beder om vores tilladelse til at udlevere dokumenter og yderligere information,« siger direktør Martin Hintze.

Det er dog fortsat uvist, om de øvrige budgivere er indstillet på at være ligeså åbne som den amerikanske investeringsbank.

Det håber Pelle Dragsted dog at kunne tvinge finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) til at sikre, at de bliver.

»Hvis Dansk Folkeparti holder, hvad de lover, så vil et flertal pålægge finansministeren at fremlægge ikke bare den endelige købsaftale, men også de alternative købstilbud fra de danske pensionskasser, så vi kan se, at det er rigtigt, at det var tilbuddet fra Goldman Sachs, der var det bedste,« siger Pelle Dragsted.

Ifølge en DR-dokumentar var den danske pensionskæmpe ATP parat til at købe DONG-aktier på samme vilkår som Goldman Sachs. Det har ATP dog aldrig selv bekræftet.

Claus Hjort Frederiksen oplyser i en SMS til Berlingske Nyhedsbureau, at han vil tage sagen op med de øvrige politiske partier.

»Jeg går som sagt ind for åbenhed i denne sag,« fastslår finansministeren.