Det skal ikke være strafbart at ytre sig kritisk om guder og trosretninger, mener Enhedslisten. DF bakker op.

København. I forhold til hvor sjældent den bliver brugt, er blasfemiparagraffen en af de meget omstridte bestemmelser i den danske straffelov.

For hvordan kan det være, at det i frisindede Danmark anno 2017 kan straffes med op til fire måneders fængsel at forhåne en gud eller tro, spørger kritikerne.

Nu gør Enhedslisten et forsøg på helt at få afskaffet straffelovens paragraf 140, som er blasfemiparagraffens formelle betegnelse.

Partiet fremsætter tirsdag et lovforslag, der slet og ret lyder, at paragraf 140 ophæves. Partiet håber på støtte fra et flertal i Folketinget. Flere partier har nemlig udtrykt sig kritisk om paragraffen.

For Enhedslisten at se er blasfemiparagraffen en unødvendig indskrænkning i ytringsfriheden.

Det siger Bruno Jerup, der er Enhedslistens ordfører for kirke og livsanskuelse.

- Paragraffen er med til, at mennesker lægger bånd på sig selv, fordi de ved, at der er en straf, mener han.

DF er klar til at stemme for Enhedslistens forslag. Faktisk har partiet selv et forslag med samme indhold på vej, oplyser retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF).

- Tiden er løbet fra den slags sludder. Det hører gamle dage til, siger Kofod Poulsen.

Også regeringspartiet Liberal Alliance er enig i, at blasfemiparagraffen bør afskaffes. Det siger retsordfører Christina Egelund (LA).

- Det er et urimeligt indgreb i vores ytringsfrihed. I et åbent, oplyst samfund med fri debat skal man kunne udøve kritik, også af religioner, siger hun.

Hun vil endnu ikke love, at LA vil stemme for Enhedslistens konkrete forslag. Men partiets principielle holdning er der ingen tvivl om, understreger hun.

I slutningen af februar sagde justitsminister Søren Pape Poulsen (K), at han er klar til at se nærmere på paragraffen. Anledningen var, at der for første gang siden 1971 var rejst tiltale for blasfemi.

Den tiltalte er en 42-årig mand, der ifølge Nordjyllands Politi har sat ild til Koranen i sin baghave.

Anklagemyndigheden har i flere tilfælde afvist at rejse tiltale for blasfemi. Blandt andet blev der ikke rejst tiltale mod Jyllands-Posten, da avisen offentliggjorde de kontroversielle Muhammed-tegninger.

Den seneste sag fra 1971 var imod to programchefer fra Danmarks Radio. De var tiltalt, fordi sangeren Trille havde sunget visen "Øjet" på tv. De to blev dog frifundet.

Den seneste dom efter paragraffen er fra 1946. Her blev et par idømt bøde for at have døbt en dukke under et karneval.

/ritzau/