Politik

Enhedslisten om Elbæks forsvar: Ordkløveri af værste slags

Tak for tilmeldingen!

X

Vi har også masser af andre gode nyhedsbreve. Du kan til- og framelde dig dem her, hvor du også kan opdatere dine personlige oplysninger og interesser.

Venlig hilsen BT.dk

Kulturminister Uffe Elbæk (R) anklages af Enhedslisten for at bruge samme ”tricks”, som VK-regeringens ministre. Foto: Jens Nørgaard Larsen

Enhedslistens gruppeformand Per Clausen går på ny i rette med kulturminister Uffe Elbæk (R), som her til morgen på sin facebook-profil afviser, at han har ændret forklaring i sagen om misbrug af offentlige midler i Kulturministeriet.

Uffe Elbæk afviser, at der er tale om to forskellige forklaringer, når han på samrådet medgav, at han blevet advaret af sine embedsmænd mod at holde flere arrangementer på Akademiet For Utæmmet Kreativitet, hvor hans partner arbejder, mens han før samrådet forklarede, at embedsmændene havde bakket op om arrangementerne.

Men i Enhedslisten, som kan trække støtten til Uffe Elbæk og dermed fyrer ministeren, køber man ikke den udlægning.

- Det er rigtigt ærgerligt, at han ikke fremlægger hele sagen korrekt. Det er ordkløveri af værste slags, når han siger, at der ikke har været nogen debat om de første fem møder, men undlader at sige, at efter de første fem møder, da var der en debat, som førte til, at man ikke lavede et sjette arrangement. Det ville have været uendelig meget klogere af ham, hvis han havde sagt det fra starten af samrådet. Så ville meget nok have formet sig anderledes, siger Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen.

Uffe Elbæk skriver ellers på facebook, at han ikke har ændret forklaring, men at han svarer på to forskellige spørgsmål?

- Jo, men han er ikke den første minister, som forsøger at slippe om ved den slags spørgsmål ved at sige, at spørgsmålet var for upræcist formuleret. Det var sådan nogle tricks den tidligere regerings ministre brugte. I virkelighedens verden misinformerede de, men formelt set havde de svaret nogenlunde rigtigt. Vi synes en minister er forpligtet til at svare så fyldestgørende som muligt. Den mulighed benyttede han sig ikke af.

Hænger ministeren i en tynd tråd her?

- Det siger alle kommentatorerne jo, at han gør. Nu får Rigsrevisionen lavet en undersøgelse, og så kan jeg ikke sige noget om det før, vi har fået den undersøgelse. Men det er klart, at enhver minister, som bliver udsat for, at et flertal i Folketinget beder om at få gennemført en undersøgelse af statsrevisorerne, har bragt sig selv i en vanskelig situation, siger Per Clausen.

FAKTA: Sådan skal Elbæk undersøges

Folketingets Kulturudvalg besluttede enstemmigt tirsdag aften at bede Statsrevisorerne om at indbringe kulturminister Uffe Elbæks (R) nepotisme-sag for Rigsrevisionen.

Rigsrevisionen skal undersøge, om kulturministeren bevidst har favoriseret gøglerskolen Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK).

Men hvordan fungerer undersøgelser som den af Uffe Elbæk? Få et overblik her:

Statsrevisorerne er politikere, som er udpeget af Folketinget. De har til opgave at revidere statens regnskaber og kan som den eneste myndighed pålægge Rigsrevisionen at udføre bestemte revisionsopgaver og undersøgelser.

Der er i alt seks statsrevisorer, der repræsenterer hver sit parti:

1. Peder Larsen (SF), formand

2. Henrik Thorup (DF), næstformand

3. Helge Adam Møller (K)

4. Kristian Jensen (V)

5. Mogens Jensen (S)

6. Klaus Frandsen (RV)

Folketinget kan bede Statsrevisorerne om at indbringe en sag for Rigsrevisionen - det er tilfældet i Elbæk-sagen.

Statsrevisorerne mødes en gang om måneden, og næste møde er den 12. december, hvor de skal tage stilling til Kulturudvalgets ønske om at indlede en rigsrevisionsundersøgelse af kulturministeren. Statsrevisorerne har formelt mulighed for at sige nej, men formand Peder Larsen har flere gange udtalt, at han forventer, at de ender med at imødekomme Kulturudvalgets ønske.

Herefter lander sagen hos Rigsrevisionen. Det er Folketingets uafhængige revision, som ligesom Statsrevisorerne har til opgave at revidere statens regnskaber. Rigsrevisionen rapporterer til Statsrevisorerne, om forvaltningen fungerer effektivt og ordentligt. De skal eksempelvis undersøge, om statens penge går til de formål, som Folketinget bevilger pengene til.

I Rigsrevisionen er der cirka 270 medarbejdere, som er fordelt på fem specialiserede afdelinger: to for større undersøgelser, to for årsrevision og én for støttefunktioner. Det er normalt Afdeling A for større undersøgelser, der tager sig af ministerområderne. Afdeling A gennemfører årligt 15-20 større undersøgelser inden for alle ministerområder.

Den øverste chef er rigsrevisor Lone Strøm, og det årlige budget for Rigsrevisionen er på cirka 183 millioner kroner.

Beslutter Statsrevisorerne at indbringe Elbæk-sagen for Rigsrevisionen, vil der først blive gennemført en forundersøgelse, hvorefter det vurderes, om der er noget at komme efter i sagen. Peder Larsen har udtalt, at forundersøgelsen tidligst vil blive gennemført i februar 2013, og hvis der er grundlag for en undersøgelse derefter, vil den først være færdig i maj-juni 2013.

Relaterede

Det læser andre