Bios-sag må betyde stop for udlicitering - Enhedslisten mener af alt, mens DF holder sig til ambulancedrift.

København. Konkursbegæringen af det hollandske ambulanceselskab Bios må give anledning til, at regeringen nu målrettet arbejder på at få flere udliciterede opgaver tilbage på offentlige hænder.

Det mener Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

- Regeringen har fuldstændig misforstået problemet, når den bruger udlicitering som redskab til at finde de mange milliarder, som mangler i kommunerne og regionerne. Det koster enten i kroner og ører eller i kvalitet, siger hun.

Hun foreslår en såkaldt "indliciteringsstrategi", der målrettet skal arbejde for at sætte en stopper for udlicitering af offentlige opgaver til private virksomheder.

- Vi vil have regeringen til at lave en indliciteringsstrategi, der skal sikre, at der sættes en stopper for udlicitering. At de opgaver, der er blevet dyrere eller er ved at blive overladt til private profithensyn, kommer tilbage på fællesskabets hænder.

Hos Dansk Folkeparti er erhvervsordfører Hans Kristian Skibby glad for udlicitering, men han mener, at netop ambulancedriften er et af de områder, der skal fritages fra at blive sendt i udbud.

- Jeg er tilhænger af konkurrenceudsættelse, men det kræver, at de private aktører kan drifte de opgaver, der kommer ud, siger han.

Her mener han, at der i ambulanceopgaven er for aktører om buddet til at sikre en ordentlig kvalitet.

- Problemet er, at alt for få har budt på det, og derfor egner det sig ikke til konkurrenceudsættelse, siger han.

I stedet foreslår erhvervsordføreren et offentligt-privat partnerskab - gerne i samarbejde med Falck.

Indtil 1. september sidste år stod Falck for driften af ambulance-tjenesten i Region Syddanmark. Men ved et udbud mistede Falck driften til to andre selskaber. Det ene var Bios. Det andet var Responce, som senere er blevet opkøbt af Falck.

Bios har dog haft problemer med blandt andet mangel på reddere, og nu har Region Syddanmark begæret selskabet konkurs.

Årsagen til begæringen er et udestående på 31,5 millioner kroner, som regionen har til gode hos Bios.

/ritzau/