Måneders fremgang for Enhedslisten er vendt, og SF ligner den store aftager af venstrefløjs-vælgere. Samlet set når rød blok et historisk lavpunkt.

Opstigningen til de politiske trækroner gav i sommer Enhedslisten den største vælgertilslutning nogensinde, men den udvikling er nu vendt. Ifølge Gallups politiske index står venstrefløjspartiet til en tilbagegang på 2,4 procent. Hvis der var valg i morgen, ville partiet få 8,7 procent af stemmerne. Det skriver Berlingske.

Hvorvidt Enhedslistens tilbagegang er en konsekvens af, at partiet har bakket på en række krav i finanslovsforhandlingerne, vil Per Clausen (EL) ikke forholde sig til.

- Mit udgangspunkt er, at vi fører den politik, som vi finder, er den rigtige, og så må det give det resultat hos vælgerne, som det kan, siger han til Berlingske.

Ifølge Clausen skyldtes sommerens historisk store tilslutning på mere end 12 procent til Enhedslisten nærmere, at S og SF »løb fra alt, hvad de havde stået for«, da de indgik skatteaftalen med de borgerlige partier.

- Jeg foretrækker jo, at Socialdemokraterne og SF laver politiske aftaler med os og fører en nogenlunde fornuftig politik, fremfor at de laver aftaler med Venstre og taber stemmer til os på den bekostning. Det går lidt op og ned, men så længe vores meningsmålinger ligger solidt over valgresultatet, så synes jeg, det er ganske pænt, siger Per Clausen og henviser til valgresultatet sidste efterår, hvor partiet fik 6,7 procent.

Samtidig med at Enhedslisten går tilbage, er udviklingen en anden hos regeringspartiet SF. Ifølge Gallup går SF i målingen 2,3 procent frem til 7,5 procent. Det ligger dog stadig noget under sidste års valgresultat, hvor 9,2 procent af vælgerne satte kryds ved folkesocialisterne.

Om man kan tale om en direkte vælgervandring fra Enhedslisten til SF, vil politisk ordfører Jesper Petersen (SF) ikke udtale sig om, ligesom han heller ikke vil tale om, at fremgangen kan skyldes fornyet optimisme blandt venstrefløjsvælgerne på grund af det nyligt overståede formandsvalg i SF, hvor Annette Vilhelmsen lovede en klarere rød politik.

- Uagtet formandsvalget er vi optagede af at bruge vores rolle som regeringsparti til at gøre den størst mulige politiske forskel. Visionen er den samme, siger han til Berlingske.

- Men det er klart, at regeringen med akutpakker, uddannelsestilbud og jobskabelse meget klart har bevist for venstrefløjens vælgere, at den er dybt optaget af at afhjælpe problemet for udfaldstruede dagpengemodtagere fra nytår.

Samlet set bliver rød blok langt fra belønnet for de sidste måneders arbejde med at sikre forsørgelse til udfaldstruede dagpengemodtagere. Ikke siden september 2007 har de fire partier i rød blok haft lavere tilslutning end de 44,3 procent, som dagens Gallupmåling viser. På den baggrund er Jesper Petersen også en forsigtig optimist.

- Vi er selvfølgelig glade for at gå frem, men det kedelige er, at regeringsblokken jo stadigvæk er langt fra at stå til genvalg, og at vi i SF også er et stykke fra valgresultatet, siger han.

Den helt store vinder i dagens måling er Dansk Folkeparti, der går frem med 2,2 procent, og ender med en samlet opbakning på 15,6 procent. Ikke siden år 2000 har partiet haft en tilslutning så stor, skriver Berlingske.