Uffe Elbæk siger, at han er oprigtigt ked af det.
Uffe Elbæk siger, at han er oprigtigt ked af det.

Regeringens støtteparti vil have kulturministeren til at forklare, hvorfor der er lagt så mange penge på et uddannelsessted, hvor hans partner arbejder. Venstre mener, at ministeren selv skal bede om en uvildig undersøgelse.

»Problematisk« og »meget alvorlig«.

Kulturminister Uffe Elbæk (R) står ifølge Enhedslisten og Venstre i et skidt lys, efter det er kommet frem, at han har brugt 180.000 kroner af ministeriets penge på fem arrangementer på uddannelsesstedet Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK), hvor han selv har siddet i bestyrelsen, og hvor hans mand er ansat.

- Det virker problematisk, og jeg vil først og fremmest have en redegørelse fra ministeren selv. Og så kan vi på baggrund af den tage stilling til, om det er ok eller ej, siger Enhedslistens kulturordfører, Jørgen Arbo-Bæhr.

I den redegørelse skal det fremgå, at arrangementerne på AFUK har været i Kulturministeriets interesse.

- Hvis det ikke har givet nogen mening at holde de arrangementer, så er det meget problematisk for ministeren, siger Jørgen Arbo-Bæhr, der holder sig fra at vurdere, hvilke konsekvenser det kan få for ministeren, hvis arrangementerne ikke har været i ministeriets interesse.

- Det er et hypotetisk spørgsmål. Nu skal vi se, hvilken redegørelse han kommer med, og så tager vi stilling på den baggrund.

Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, kalder sagen »meget alvorlig« og opfordrer Uffe Elbæk til selv at tage aktion.

- Der rejser sig en mistanke om, at der er sket vennetjenester, eller om noget er i direkte strid med reglerne på området. Ministeren må selv tage initiativ til, at sagen skal belyses fra top til bund, siger V-ordføreren.

Kulturministeren bør ifølge Michael Aastrup Jensen selv tage kontakt til Rigsrevisionen, så den kan lave en uvildig undersøgelse af sagen.

- Ministeren har også selv brug for at få det her undersøgt, så vi alle sammen kan få klarhed, siger Aastrup Jensen.

Derfor vil Venstre i første omgang ikke kaste sig over Uffe Elbæk.

- Vi vil faktisk prøve at appellere til ministerens egen forståelse for, at der er brug for at få det her undersøgt. Og så tror jeg heller ikke, at han er tonedøv, når der er partier fra både højre og venstre side af Folketinget, som ønsker en undersøgelse, siger Michael Aastrup Jensen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 29 kr.